BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pár év és eltűnnek a parkolóautomaták az utcákról

Mobiltelefonnal fizethető Budapesten és húsz vidéki városban a parkolás - mondta Lónyai Tamás, az Első Mobilfizetés Elszámoló Zrt. igazgatósági tagja hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

A Pannon, a T-Mobile és a Vodafone által működtetett szolgáltatás nem igényel előzetes regisztrációt, csak az autó rendszámát és a parkolás idejét kell elküldeni a parkoló automatákon található telefonszámra. A telefonszám tartalmazza a parkolózóna azonosítóját is. A tranzakcióról az autós szöveges üzenetet kap. Ha az autós nem tudja, hogy mennyi ideig parkol, akkor csak a rendszámot kell elküldenie. A parkolás bármikor megszakítható. Az operátorok az tranzakciókat rögzítik, így később is igazolható a fizetés. A szolgáltatás a cégek mobilvásárlásra vonatkozó szabályai szerint vehető igénybe. Ha az autós nem előre meghatározott időre veszi a parkolójegyet, akkor a rendszer automatikusan az ott lehetséges maximumot adja meg várakozási időként. Ha ez lejár és az autós még parkolni akar, akkor újabb díjfizetési időszakot kell a mobiltelefonnal kezdeményeznie. A parkolójegy megvásárlásakor a rendszám egy központi adatbázisba kerül, s a parkoló őrök elektronikusan ellenőrzik a díjfizetést. A tranzakciós díj parkolóidő-vásárlásonként 75 forint.

A Vodafone esetében csak a számlás előfizetők vehetik igénybe a szolgáltatást. Drozdy Győző, a Pannon GSM Távközlési Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta, a rendszer egységes, és a társaságnál minden mobilos használhatja. A kártyás ügyfeleknek az egyenlegükből vonják le a díjat, míg a számlás ügyfelek a havi számlájuk kiegyenlítésekor fizetnek.

A megoldás nagy előnye, hogy percre pontosan mindenki annyit fizet a parkolásért, amennyi időt a kocsija valóban ott töltött. Az autósok a mobiltelefonjukkal ugyanis bármikor elindíthatják és leállíthatják a parkolást. Drozdy Győző szerint mához egy évre a parkolás felét már mobilról intézik, míg három éven belül már nem lesz automata az utcákon, mert az autósok nem aprópénzzel fizetnek majd.

Podhorányi László, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy akkor sem kell visszamenni az autóhoz, hogyha meg akarja valaki hosszabbítani a parkolást, aminek a végéről szöveges üzenetet is küld a rendszer. Hozzátette: azt reméli, hogy újabb települések is csatlakoznak majd a mobilfizetéshez, s országossá válik a szolgáltatás. Podhorányi László úgy vélte, a mobilfizetés ugyan nem váltja ki majd a bankkártyákat, de speciális fizetési területeken elterjed, amit mutat az is, hogy egyre többen vesznek vele autópálya matricát. Simó György, a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese kifejtette, a cél az, hogy a parkolás 75-80 százaléka mobilon keresztül történjen. Hozzátette, évente mintegy 30 millió parkolást fizetnek az autósok, ennek többségét a fővárosban. Kérdésekre válaszolva elhangzott, hogy minden automatán szerepelnek a hívható telefonszámok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.