BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Apple nyomában - Elindult a BlackBerry store

Megnyitotta internetes szoftver áruházát a BlackBerrryt gyártó Research In Motion (RIM9). A weboldal az iStore-hoz hasonló elven működik, de azzal ellentétben szoftverenkénti bevételekből nem hetven, hanem nyolcvan százalékot kap a fejlesztő.

A webáruházban játékokat, híreket, utazási alkalmazásokat tölthetnek le a BlackBerry felhasználók, a kínálat már elérhető az amerikai, kanadai és a brit telefontulajdonosok számára – írja a Reuters. Az elképzelés tehát az Apple iStore-ét követi, de a jövedelmek elosztása eltér attól. A BlackBerry áruházában megvásárolt szoftverek bevételeinek nyolcvan százalékát kapja meg az adott program fejlesztője, a maradék húsz százalékon a gyártó RIM és az internetszolgáltató osztozik.

Jim Balsillie társ-vezérigazgató szerint ez a fair elosztás, utalva ezzel arra, hogy az Apple csak a szoftverbevételek 70 százalékát adja át a készítőknek. A cégvezető úgy gondolja, az ontariói vállalat sikeresen terjeszkedik a szélesebb felhasználóréteg felé. A BlackBerry eleinte a menedzserek okostelefonjának számított, a RIM ezért az elmúlt időszakban igyekezett a szórakoztatásra szakosodó képességekkel felruházni az új modelleket.

A RIM holnap tesz jelentést bevételeiről, februárban már jelezte, hogy a negyedéves eredmények valószínűleg csak a várakozások minimumát érhetik el. Ennek ellenére a korábban becsült 2,9 millió előfizetőnél 20 százalékkal több ügyfélre számít a cég.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.