BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hamis vagy igazi? Hogyan előzhető meg az átvágás?

Mi a termékhamisítás és szélhámosság?

A termékhamisítás nem más, mint az engedély nélküli eszköz vagy a márkajelzés olyan eszközökön történő feltüntetése, melyeket nem a márka tulajdonosa készített. A csalók célja, hogy becsapják a vásárlókat, olyan eszközöket értékesítenek, melyek nagyon hasonlítanak az eredeti termékekre.

A hamisítás nem egyezik meg a termék utántöltésével vagy utángyártásával, mely tevékenységek legálisan végezhetők. Például egy utántöltött vagy utángyártott termék nem minősül hamisnak, hacsak a csomagolása vagy értékesítésének módja nem próbálja megtéveszteni a vásárlókat, mondván hogy azok eredeti termékek.

A szélhámosság nem más, mint megtévesztés, félrevezetés. A szélhámosság szándékos félrevezetést vagy az információk elhallgatását, a valóság szándékos eltorzítását jelenti annak érdekében, hogy a becsapott fél megváljon valamilyen értékétől, leggyakrabban pénzétől.
A szélhámosság a hamisított termék jelenléte nélkül is fennállhat. A termékhamisítás viszont természetét illetően a szélhámosság kategóriájába tartozik.


Hogyan előzhetem meg, hogy becsapjanak?

Ellenőrizze a biztonsági matricát

Ne használja az "egyenértékű", "annak megfelelő" kifejezést, mert ez lehetővé teszi a kereskedő számára, hogy maga választhasson terméket.

Az írott szerződésbe foglalják bele, hogy az Ön beleegyezése nélkül ne helyettesíthessék a termékeket.

A kereskedőnek igazolnia kell a termék eredetiségét. Amennyiben hamis termék kerül értékesítésre, az a hatóságok felé értesítésre és lefoglalásra kerül és nem kell kifizetni. Ezzel jelezheti a kereskedő számára, hogy tisztában van a hamisított termékek létezésével és amennyiben ilyet próbál eladni Önnek, az szankciókat von maga után.

A jelek felismerése
A fentieknek megfelelően figyelje a termékminőséget, az árat, a csomagolást és a megtévesztő marketing tevékenységeket.

Adja tovább az információkat
Amennyiben gyanús e-maileket, telemarketinges hívásokat kap, jelezze kollégái számára is. Jegyezze meg a hívó nevét és a cégnevet. Gyakran az ilyen jellegű spamekkel a cég több dolgozóját is megkeresik.

Kérjen referenciákat
Kérjen a kereskedőtől referenciákat.

Csomagolás
A nem szokványos vagy kibontott csomagolás láttán kezdjen el gyanakodni, hogy hamis terméket szeretnének eladni Önnek.


Regionális különbségek a hamisítás terén

A hamisítás és a kalózkereskedelem az EMEA-régió egész területén probléma, ám nagyságrendjét tekintve jelentős eltérések tapasztalhatók az egyes országok között.

Az erősen érintett országokban a hamis termékeket nagy tételben importálják, vagy (mint pl. Oroszországban) helyben gyártják. A jogsértők jellemzően teljes vállalkozásukat hamisításra építik, és gyakran egész disztribúciós - viszonteladói és kiskereskedelmi - hálózattal rendelkeznek. A rendőrség gyakran foglal le nagy mennyiségű hamisított nyomtatási kellékanyagot rajtaütések alkalmával. A közepesen érintett országokban (pl. Spanyolországban) a jogsértők nem kizárólag hamis termékekre szakosodnak.

Vállalkozásuk gyakran eredeti nyomtatási kellékanyagokkal is kereskedik, de ezzel párhuzamosan hamisítványokat is értékesít. Ezekben az országokban a kereskedők általában nem fognak gyanút egy-egy kivételesen jó ajánlat hallatán. Amikor például Ázsiából, vagy a Csendes-óceán térségéből vásárolnak, gyakran azt hiszik, hogy az árfolyamhatás miatt olyan kedvező az ár. Azon túl, hogy csalás áldozatai lesznek, ezek a cégek tudtukon kívül maguk is bekapcsolódnak a hamisítók törvénysértő tevékenységébe. A kevéssé érintett országokban (pl. Norvégiában és Svédországban) a hamis tintapatronokat, festékkazettákat többnyire telemarketing útján vagy az interneten keresztül értékesítik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.