BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarországon drágább legálisan letölteni, mint megvenni a CD-t

Az illegális letöltések térhódítása a felhasználóbarát üzleti modellek bevezetését ösztönzi

Felgyorsíthatja az online zenekereskedelem új formáinak bevezetését, hogy az egyik legnagyobb kínálattal rendelkező piaci szereplő, a T-Home július 7-től beszüntette zeneáruházának működését.

Az már évek óta látható, hogy a hagyományos hanghordozókra szakosodott kiadók rövidesen lehúzhatják a rolót, ha nem találna a megoldást a CD-k iránti keresletcsökkenés ellensúlyozására. A cégek azért ülnek süllyedő hajón, mert a számítógépek nyújtotta másolási lehetőségek, valamint az internet és ezzel együtt a korlátlan zeneletöltések terjedése drasztikusan megvágta a bevételeiket.

Ezért sokan kiadványaikat már a világhálón is kínálják, ahol akár egy-egy számot is meg lehet vásárolni a teljes album helyett. Az online zenepiac legígéretesebb szereplőinek azonban azokat a tartalomszolgáltatókat tartják, amelyeknél több kiadó lehetőleg minél nagyobb számú zenéjét érik el a felhasználók. Ilyen volt a T-Home zeneáruháza is, amelynek megszüntetése az egyébként folyamatosan bővülő piacon intő jel.

„Magyarországon azért nem olyan kirobbanóan sikeres az online zenepiac, mert az értékesítés formájával és az árazással is probléma van” – mondta lapunknak Horváth Szabolcs, a Songo.hu zeneáruház ügyvezetője. Egy szám ugyanis olyan sokba kerül, hogy ha egy teljes albumot töltene le valaki, akkor azon az áron már a CD-t is meg tudja venni.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.