BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hoppon maradt pincészetek

Elzárták a bankok a pénzcsapot, elmaradnak a technológiai beruházások

Nem mernek belevágni az ez évre tervezett beruházásokba a hazai pincészetek. A bankok ugyanis – a válság egyik következményeként – nem nyújtanak hitelt nekik.

 Pedig a jó feltételekkel kapott kölcsönre nagy szükség lenne, hiszen a jellemzően tőkeszegény borászatok – a pályázati források mellett – főleg ebből finanszíroznák a fejlesztéseiket. Ami a pályázatokat illeti, a pincészetek rendkívül jól szerepeltek a tavalyi vidékfejlesztési kiírásokon, vagyis a beruházásokhoz szükséges tőke másik fele rendelkezésre állna.

Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) támogatott fejlesztésekre tavaly összesen 167 borászat kapott támogatást, 15,3 milliárd forint összegben. A fejlesztésekre nagy szükség lenne, hiszen a pénzeket elsősorban olyan technológiai beruházásokra igényelték, amelyek a magyar borászati ágazat nemzetközi versenyképességét növelnék.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.