BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elfogytak a párnába rejtett pénzek, visszahúz az áfaemelés

A Központi Statisztikai Hivatal mai napon közzétett adatai szerint a kiskereskedelmi értékesítés visszaesése 2009 augusztusában az előző év azonos hónapjához képest 8,5 százalék volt. Ez a mérték 2009-ben, januártól figyelve az egyes hónapokat, a legnagyobb visszaesést mutatja (változatlan áron számítva), ami az élelmiszereknél 7 százalék, a ruházatnál 4 százalék, a tartós cikkeknél (bútor, háztartási felszerelés) 17 százalék volt. A jármű- és alkatrész értékesítés a fele volt az előző év augusztusinak.

Az augusztusi 638 milliárd forintos kiskereskedelmi értékesítés a júliusinál (645 milliárd forint) is kisebb. Egyébként pontosan három évvel ezelőtt, 2006 augusztusában volt ekkora bevétele a kereskedőknek ebben a hónapban. Iparcikkekre öt évvel ezelőtt, 2004 augusztusában költöttek annyit a vásárlók, mint 2009. nyolcadik hónapjában - jelenti a KSH.

A most nyilvánosságra hozott adat rosszabb a várakozásoknál. A kiskereskedelem az év első hónapjaiban kevésbé érezte meg a válságot, mostanra azonban a teljes fogyasztás csökkenése mellett átrendeződésre került sor. A lakosság egyrészt egyes költéseket lecserélt másokra, például könyvet vett színházjegy helyett, másrészt mostanra elfogytak a "párnába rejtett" tartalékok is – mondta lapunkban Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Ami a kereskedők "megmentőjeként" működő karácsonyi szezont illeti, Vámos György elmondta: az előző hónapokhoz képest jobban alakul majd a kiskereskedelmi forgalom, de biztos, hogy a szezon teljes eredménye az előző évi bázishoz képest gyengébb lesz. Vagyis ez lesz a harmadik karácsony, amikor a tavalyihoz képest kevesebbet költünk (2007-ben és 2008-ban is mintegy 4 százalékos volt a visszaesés karácsonykor az előző évhez képest).

Arra vonatkozólag még nincs adat, hogy a válság miként hat a kiskereskedelmi értékesítő helyek számára. Az azonban biztos, hogy 2008-ban a benzinkutak és boltok összesített száma158 ezer volt az előző évi 168 ezres adathoz képest. A mostani nehézségeket jelzi, hogy az alkalmazottak száma 2009-ben 241 ezerre csökkent a korábbi 260 ezerhez képest. Mikorra várható fellendülés? Vámos György úgy látja, legkorábban 2010 második felében várható javulás, de a főtitkára szerint Magyarország számára versenyhátrányt jelent majd az áfaemelés hatása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.