BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább nőtt a hazai PC-piac

Az ingadozó forintárfolyam miatt egyre óvatosabban készleteznek a márkagyártók

Az első fél évben összességében 11,2 százalékkal több személyi számítógépet szállítottak a márkaképviselők, mint tavaly ilyenkor, a több mint negyedmillió eszköz zömét azonban még az első negyedévben készletezték, számítva arra, hogy a második negyedévben technológia-, illetve modellváltás miatt várhatóan kevesebbet tudnak majd kínálni – összegezte a hazai PC-piac idei fejleményeit Fauszt Gábor, az IDC piackutató vezető elemzője. Hozzátette, ezúttal is a hordozható modellek dominálnak, notebookokból 26,5 százalékos volt a növekedés. Még ennél is jobban eladhatók azonban az úgynevezett ultrahordozható típusok, amelyek eredményesen szállnak versenybe az utóbbi két év slágertermékeivel, a netbookokkal. Utóbbiból az idei első fél évben már kevesebbet adtak el, mint egy éve. Ez a termékkategória főként a mobilszolgáltatóknak köszönheti, hogy még több tízezer darab gazdára talál belőlük valamilyen mobilinternetes csomag kísérőjeként. A csökkenő érdeklődésnek Fauszt Gábor szerint kettős oka is van, egyfelől az otthoni felhasználók mostanra lettek tisztában azzal, mire valók és mire nem alkalmasak a netbookok. Ezeket a gyártók nem általános használatra, hanem kimondottan internetezésre és elektronikus levelezésre fejlesztették. Másfelől az ultrahordozható notebookok ára az utóbbi időben jóval versenyképesebb lett, már 150 ezer forint körül kaphatók, miközben a netbookok ára – felszereltségtől függően – meghaladhatja a 100 ezret is. Magyarországon viszont még nem igazán jöttek divatba a tábla-PC-k – mondta Fauszt Gábor.

A hordozható PC-kből az első hat hónapban főként a lakosság vásárolt, az otthoni felhasználók részesedése meghaladja a 80 százalékot. A vállalatokat még mindig a szűkös IT-büdzsék jellemzik, ezekből nemcsak notebookokra nem futja, a cégek asztali gépet sem nagyon rendelnek. Így nem véletlen, hogy ez a termékkategória bukott a legnagyobbat, éves összevetésben 11,7 százalékot zsugorodott a piac. A piackutató szakértője szerint ezen a területen komolyabb élénkülést egyelőre az újra beinduló közbeszerzések sem nagyon hozhatnak. Ismert, hogy a digitális táblákra kiírt tenderekben 40 ezer asztali gépet és mintegy 30 ezer notebookot is meghirdettek. A projektek azonban már mintegy másfél éve húzódnak, a bennük ajánlott árszintet már több tényező miatt túlnőtte a hazai piac. A gyengébb forintárfolyam mellett az idén az alkatrészek drágulása és időnkénti hiánya miatt is nőtt a számítógépek ára. A memóriaegységek háromszor annyiba kerülnek, mint egy éve, akkumulátorból és kijelzőkből szűkös a kínálat, a beszállítók felverhetik az árakat. A forint-euró-dollár árfolyam nagyobb mértékű ingadozása pedig óvatosságra inti a márkaképviselőket a raktárra rendelésben.

Az értékesítésben is komoly változások mentek végbe az elmúlt hónapokban, folyamatosan törnek előre a távközlési szolgáltatók, szerepük a teljes hazai eladásban megközelíti az 5 százalékot. Visszaszorulóban vannak ugyanakkor a nagy kereskedelmi láncok, miközben előtérbe kerül az online értékesítés. Az ezeket működtető vállalatok rendelésre szállítanak.

Ami a márkák közötti versenyt illeti, a hazai piac dobogósai között ott van a Hewlett-Packard, az Acer és a Dell. A korábbi nagy nevek közül eltűnt a Fujitsu, a cégnél lezajlott stratégiai váltás nyomán szűkül a választék, a társaság magasabb árkategóriájú termékeinek a célcsoportja a jövőben kizárólag az üzleti szféra.


Piaci helyzet a világban

Világszerte 22,4 százalékkal bővült a személyi számítógépek értékesítése az idei második negyedévben, főként az európai és azon belül is a kelet-európai térségnek köszönhetően. Európában mind az üzleti, mind a lakossági kereslet élénkebb volt a vártnál még azokban az országokban is, ahol a költségvetés túlköltése miatt megszorításokat hirdettek meg. A kelet-európai régióban éves összevetésben több mint 57 százalékos növekedést mutat az IDC amerikai piackutató legfrissebb felmérése. Ami a termékkategóriákat illeti, globálisan a vártnál nagyobb volt a kereslet az asztali gépek iránt is, ez azt mutatja, hogy a nemzetközi üzleti környezetben elindult az eszközök válság miatt elhalasztott cseréje.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.