BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vitatott élelmiszerszigor

Nem egyeztettek a forgalmazókkal a másodlagos vizsgálatról szóló rendelet elfogadása előtt

Kétséges, eléri-e a célját, ám indokolatlanul nagy adminisztrációs terhet ró az élelmiszer-forgalmazókra a másodlagos élelmiszer-vizsgálatról szóló rendelkezés – mondta el lapunknak több érintett. Az élelmiszer-előállítással és -forgalmazással kapcsolatos adatszolgáltatásról és nyomonkövethetőségről szóló rendelet mindössze 15 nappal elfogadása után, a múlt héten lépett életbe, a kormány – mint azt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter korábban a Világgazdaságnak is nyilatkozta – azt reméli, hogy segítségével kiszorulhatnak a silány minőségű importtermékek a hazai piacról. A kabinet nem titkolt célja azonban az uniós csatlakozás óta majdnem megháromszorozódott, ágazati becslések szerint ma már az élelmiszer-forgalmazás közel 30 százalékát kitevő behozatal visszaszorítása, így a hazai termelők helyzetének javítása is.

„Mindenképpen üdvözlendő az újítás, hiszen a forgalomban lévő élelmiszerek biztonságának növelése a célja. Kérdéses azonban, lesz-e az államnak elég kapacitása arra, hogy valóban hatékony ellenőrzést tudjon végrehajtani” – emelte ki Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület vezetője. (A kabinet bejelentése alapján 160 fővel tervezik megnövelni az illetékes hatóság, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal – MGSZH – létszámát.) Az élelmiszer-szakértő emlékeztetett: az újdonság nem az ellenőrzés, hanem a bejelentési kötelezettség, amelynek segítségével az elmúlt években rendszeresített kampányszerű vizsgálatokhoz képest célirányosabban működhetnek az illetékes hatóságok. Segíthet például abban, hogy a minőségmegőrzési lejárathoz közeli időpontban ne kerüljenek forgalomba élelmiszerek. Nem jelent azonban garanciát arra, hogy az eddig illegálisan működő telephelyek nagyobb eséllyel buknak majd le, míg a franchise-rendszereknél kockázatot jelenthet, hogy az ellenőrzés az elsődleges tárolást érinti, a boltok üzemeltetőit nem. Dömölki Lívia ugyanakkor elvárná azt, hogy az élelmiszerekkel csak szakirányú végzettségűek foglalkozhassanak.

A lapunknak nyilatkozó élelmiszer-forgalmazók a megnövekedett adminisztrációs terhet emelték ki a rendelet egyik fő problémájaként. Annál is inkább, mivel a termék nyomonkövethetősége szempontjából releváns dokumentációt papíron kell benyújtani az illetékes MGSZH-hez. Arról azonban, hogy mindez mekkora pluszköltséggel jár, nem tudtak nyilatkozni. Mint Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője elmondta, ez nagyban függ attól, hogy a kötelező vizsgálatok mennyibe kerülnek majd a láncukban forgalmazott árumenynyiség öt százalékát kitevő termékek esetében, ám az biztos: a fogyasztói árakban nem tudják érvényesíteni ezeket a kiadásokat.

Fodor Attilához hasonlóan Iglódi-Csató Judit, a Tesco kommunikációs vezetője is kiemelte: minőségbiztosítási gyakorlatuk is garantálja a forgalomba kerülő élelmiszerek megfelelőségét, ennek ezentúl igyekeznek megfelelni. Mindez azonban a kisebb forgalmazóknak nagyobb terhet jelenthet.

A CBA munkatársa ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: a július 6-án elfogadott, 20-án életbe lépett rendelet előkészítésébe nem vonták be a hazai kereskedőket. Ő és más érintett is kiemelte lapunknak: különösen azt a rendelkezést tartják problémásnak, amely a termékek beszerzési árának a bejelentését várja el. „Nem tudom, szavatolni tudják-e a hatóságok a bizalmasnak számító adatok biztonságos kezelését” – mondta Fodor Attila.


Szállítás közben is ellenőrizhetnek

Az olyan élelmiszer-vállalkozónak, aki első magyarországi tárolási helyet üzemeltet, tevékenységét be kell jelentenie az MGSZH illetékes hivatalánál, és a szállítmányról nyilvántartást kell vezetnie.

A fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési időt követő egy évig meg kell őriznie a termék nyomonkövethetőségét biztosító dokumentumokat.

A meghatározott, élelmiszer-biztonsági szempontból kiemelt kockázatú tételek (például hús, más állati eredetű termékek, olyan élelmiszerek, amelyek fogyaszthatósági ideje két, minőségmegőrzési ideje 14 napon belül lejár) várható érkezése előtt két munkanappal be kell azt jelenteni az illetékes hivatalnak.

A többi tételről minden hónap tizedik napjáig kell öszszesítő jelentést küldeni,

Kockázatbecslés alapján az MGSZH elrendelheti, hogy az élelmiszer-vállalkozó minden tételt jelentsen be az érkezés előtt két munkanappal. A bejelentésnek tartalmaznia kell többek között a beérkező élelmiszer-szállítmány mennyiségét, a jelentési időszak szerinti beszerzési árát, a származás helyét, állati eredetű élelmiszer-előállító azonosító jelét.

Az illetékes hivatal ellenőrizheti a bejelentett tételeket a tárolási helyen.

Ha jogszabálysértésre utaló adat vagy tény jut a tudomására, szállítás közben is vizsgálódhat.

Forrás: 3/2010. VM-rendelet



A fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési időt követő egy évig meg kell őriznie a termék nyomonkövethetőségét biztosító dokumentumokat.

A meghatározott, élelmiszer-biztonsági szempontból kiemelt kockázatú tételek (például hús, más állati eredetű termékek, olyan élelmiszerek, amelyek fogyaszthatósági ideje két, minőségmegőrzési ideje 14 napon belül lejár) várható érkezése előtt két munkanappal be kell azt jelenteni az illetékes hivatalnak.

A többi tételről minden hónap tizedik napjáig kell öszszesítő jelentést küldeni,

Kockázatbecslés alapján az MGSZH elrendelheti, hogy az élelmiszer-vállalkozó minden tételt jelentsen be az érkezés előtt két munkanappal. A bejelentésnek tartalmaznia kell többek között a beérkező élelmiszer-szállítmány mennyiségét, a jelentési időszak szerinti beszerzési árát, a származás helyét, állati eredetű élelmiszer-előállító azonosító jelét.

Az illetékes hivatal ellenőrizheti a bejelentett tételeket a tárolási helyen.

Ha jogszabálysértésre utaló adat vagy tény jut a tudomására, szállítás közben is vizsgálódhat.

Forrás: 3/2010. VM-rendelet Veszélyes tészta Magyarországra is szállítottak abból a tésztából, amelynek esetében magas alumíniumtartalma miatt emelt kifogást az élelmiszer-biztonsági hivatal. A Hongkongból származó vermicelli tészta megnevezése: Happy Vermicelli üvegtészta, minőségmegőrzési ideje pedig 2010. december 31.

A százgrammos csomagolású száraztészta alumíniumtartalma kilogrammonként 128 milligramm. Az alumíniumnak jelenleg nincs érvényes határértéke az unióban, korábbi becslések szerint 36 milligrammnyi az a mennyiség, amely egy kilogramm tésztában előfordulhatna. Az ügy hazai vonatkozásait az MGSZH vizsgálja.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.