BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Irak illegálisnak tekinti az RWE kurdisztáni partnerségi megállapodását

Az iraki olajipari minisztérium vasárnap kiadott közleményében törvényellenesnek minősíti a német RWE gázpartnerségi megállapodását, amelyet az iraki kurdisztáni régió kormányzatával a napokban kötött.

A minisztérium szóvivője által ismertetett dokumentum szerint "a nyersolaj, a földgáz és ezek származékos termékeinek exportja kizárólagosan a bagdadi központi kormány olajminisztériuma és az állami olajértékesítő szervezet, a SOMO illetékessége alatt áll, így bármely megállapodás, amely ezen jogi kereteken kívül esik, érvénytelennek és törvényellenesnek tekintendő".

A Nabucco gázvezeték-építő konzorciumban részes RWE közszolgáltató pénteken megállapodást írt alá az iraki Kurdisztán térségi kormányzatával az észak-iraki régió földgáz-infrastruktúrája, valamint a Nabucco vezetéket esetlegesen tápláló gázforrásai fejlesztésére.

A megállapodást az RWE gázüzletággal foglalkozó nagykereskedelmi részlege, az RWE Supply & Trading kötötte. A cég reményei szerint a gázforrás és infrastruktúrafejlesztő partnerség segít olyan egyezmények létrejöttében is, amelyek a térségből a Nabucco gázvezetéken keresztül Törökország és Európa felé történő gázszállításra irányulnak.

A Mol, az osztrák OMV és két egyesült arab emírségekbeli cég tavaly májusban jelentette be: konzorciumot hoztak létre abból a célból, hogy az iraki Kurdisztán lelőhelyein kitermelt földgázzal töltsék meg a Nabucco gázvezetéket. Az emírségekbeli Crescent Petroleum cég és leányvállalata, a Dana Gas szerint az általuk kitermelt észak-iraki gázkészlet van olyan nagy, hogy az iraki és a török igények kielégítése mellett meg lehet tölteni belőle a Nabuccót is. A 8 milliárd dolláros fejlesztési terv megvalósítására létrehozott konzorciumnak tagja lett a magyar Mol és az osztrák OMV is, amelyek a Nabucco részvényesei.

Az OMV 350 millió dollárt fizetett a Crescentnek és a Danának a két emírségekbeli cég iraki Kurdisztánban működő egysége, a Pearl Petroleum részvényeinek 10 százalékáért. A Molnak szintén 10 százaléka lett a Pearlben, cserébe saját törzsrészvényeiből 3-3 százaléknyit adott az addigi tulajdonosoknak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.