BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Kereskedelmi Szövetség szerint költekezni fogunk

A KSH közzétette az idei augusztusi kiskereskedelmi adatokat, ezek szerint - júliust követően már a második hónapban - elérte az előző évi szintet a vásárlások mennyisége - áll az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) közleményében.

A KSH adatai szerint a 662 milliárd forintot elérő értékesítés 25 milliárd forinttal több az előző év augusztusinál. A pénztárban kifizetett áruk ellenértékét tekintve csaknem valamennyi árucsoportban többet költöttek a vásárlók, mint egy évvel korábban (a kivételek közé tartozik a ruházat, a nyári leértékelések miatt).

Az eladott árumennyiséget tekintve - az év végi kilátásokat előrevetítve - biztató jel, hogy az élelmiszerértékesítésben az élelmiszer szaküzletek eladásai júliust követően ismét számottevő mértékben (3,6 százalékkal) nőttek, a tartós cikkek (bútor, különböző háztartási cikkek)  forgalomemelkedése meghaladja a 4 százalékot, a járműeladás (ahol rendkívüli volt eddig a visszaesés) pedig  csaknem 20 százalékkal bővült augusztusban. Az üzemanyag eladások sem csökkentek (az idegenforgalommal, nyári pihenéssel összefüggésben).

A kereskedelem második félévi visszaesésének leállásában feltehetően szerepet játszik, hogy az ipari termelés már bővül, a reálkeresetek pedig 3,1 százalékkal emelkedtek. A kereskedelmi fogyasztás eddig feltehetően azért nem növekedhetett a reálkereseteket követő mértékben, mivel a háztartások egyéb terhei (például a hitelek korábban megemelkedett törlesztő részletei, valamint a magas üzemanyagárak) ezt nem engedték.

A szervezet szerint számolni lehet azzal, hogy év végén a tavalyinál többet költenek a vásárlók az üzletekben, szolgáltató helyeken az egy évvel korábbinál. Tartós irányzatnak tekinthető, hogy a nagy áruterületek (élelmiszer szaküzletek, tartós cikkek, jármű) forgalma egyidejűleg élénkült. Az OKSZ szerint a kedvező kilátások, 2011-ben a személyi jövedelemadó terhek várható csökkentése, valamint a cafetéria rendszer könnyítése a vásárlók

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.