BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ellenség a kapuknál, avagy meddig örülhet az Ericsson?

Az Ericsson jelenleg igen jól teljesít az amerikai piacon, de hogy ez a jövőben is így marad-e, az nagyrészt a lobbisták meggyőző erejétől függ, hiszen ők döntik el, beengedik-e az Egyesült Államokba a kínai riválisokat.

A hálózati eszközöket gyártó kínai vállalatok, elsősorban a Huawei és a ZTE igyekeznek nemzetközi szinten terjeszkedni, de ezt mind az európai, mind az amerikai versenytársak megpróbálják megakadályozni. Az Option N.V., egy kis belga cég a közelmúltban azt kérte az Európai Bizottságtól, hogy az EU amerikai példára vezessen be védővámot a kínai termékekkel szemben. A vállalat azzal érvel, hogy a kommunista ország cégei tisztességtelenül alacsony árakat alakíthatnak ki a nemzetközi piacon, mivel jelentős állami támogatásban részesülnek.

Tény, hogy az amerikai védelmi törvény jó szolgálatot tesz egyes cégeknek; az Ericsson a harmadik negyedévben az elemzői várakozásoknál magasabb, 3,68 milliárd svéd koronás értékesítésről számolt be. Ugyanakkor Európában és más régiókban az értékesítések estek, az elemzők szerint ennek oka a ZTE és a Huawei jelentette konkurencia.

A The Wall Street Journal emlékeztet arra, hogy az Ericsson főként az amerikai megbízásoknak köszönheti a jó teljesítményt, ezek közé tartozik az AT&T 3G hálózatának kifejlesztése. Erre az üzletre egyébként az említett kínai cégek nem pályázhattak, az amerikai jogszabályok ugyanis kizárták őket. Amerikai honatyák nemrég levélben fordultak az elnökhöz, amelyben kérték, tekintsenek át minden olyan megbízást, amelyre a Huawei pályázhat. A hivatalos magyarázat szerint a képviselők nemzetbiztonsági okokból óvják az országot a kínai vállalattól.

Kérdés persze, hogy a kísérlet meddig lesz sikeres, tekintve, hogy a cég nemrég partnerséget kötött egy kis amerikai telekom céggel, az Amerilinkkel azért, hogy rajta keresztül bejuthasson az amerikai piacra. A Citigroup elemzői kommentárjukban azt írják: a Huwaei és a ZTE piacra lépése megkérdőjelezi az Ericsson haszonkulcsainak tarthatóságát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.