BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A laborban már megszületett az illatozó tévé

A gasztronómiai műsorok nézőinek a szájában alighanem összeszalad a nyál egy-egy ínycsiklandó étel láttán. A rajongóknak nem kell sokat várniuk, hogy a látványhoz illat is párosuljon, ami még inkább arra serkenti majd a nézőket, hogy az adott ételt mielőbb elkészítsék.

Japán tudósok ugyanis azon fáradoznak, hogy olyan televíziókészüléket hozzanak létre, amely nem csupán a programokat, hanem az illatokat is „közvetíti”.

A tokiói Keio egyetem kutatói a tintasugaras nyomtató működéséhez hasonló módszerrel érik el: elektronikus impulzusok révén apró cseppek „szabadulnak fel”, amelyek betöltik a szoba légterét. Négyféle alkotóelemet helyeznek el a tv-készülékben, amelyek lehetővé teszik, hogy a néző a menta, a sárgadinnye, a levendula, a fahéj, netán a vanília illatában „fürdőzhessen”. Ám a kutatók úgy vélik, a közeli jövőben arra is sor kerülhet, hogy a hagyományos programoknál is felhasználják ezt az újítást: például a tenger láttán a víz illatát érezhesse a néző.

Az illatozó tévé ötlete nem újdonság: a 60-as években már olyan készülékek kerültek a boltokba, amelyek képesek lettek volna a néző szaglószervét is megmozgatni. A projekt azonban nem lett sikeres, a különböző illatok – amelyek csomagok felbontása révén keletkeztek – túl sokáig uralták a környezetet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.