BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ennyivel ettünk többet - Mi várható a fogyasztásban?

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2011 áprilisában továbbra is a hullámzás jellemzi a fogyasztási cikkek értékesítését.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint az elmúlt hónapok irányzatait megerősítik az áprilisi adatok: a családok fogyasztásának kilábalását a gödörből a magas infláció gátolja, az élelmiszerek és az üzemanyagok nagy áremelkedése miatt. Élelmiszerekből áprilisban például 292 milliárd forintot költöttünk a tavalyi 265 milliárd forinttal szemben, ami önmagában ugyan 10 százalékkal több, de az inflációt leszámítva a mennyiségi növekedés már csak 3 százalék.

Hasonló a helyzet az üzemanyagoknál, ahol az áprilisi 120 milliárd forintos vásárlás 16 milliárddal több a tavalyinál, de mégsem kaptunk több benzint érte. A kereskedelem egészét tekintve 644 milliárd forintot hagytak a vásárlók az áruházak pénztárainál, ami 36 milliárddal több az előző évinél, a mennyiséget tekintve viszont pontosan ugyanannyi.

Kedvező, hogy a magas árak ellenére 3 százalékkal nőtt az élelmiszervásárlások mennyisége (ennyivel többet cipekedtek a háziasszonyok), viszont ennek levét az iparcikk kereskedők itták meg, ahol átlagosan 4 százalékos volt az elmaradás a tavaly áprilisi időszakhoz képest. Ezen belül 10 százalékkal esett vissza a tartós javak vásárlása. Autózni viszont szeretnek a vásárlók, mivel az üzemanyag eladások mennyisége szinten maradt. Mindez a vásárlási szokások változásait mutatja, melyek a válságban gyakran változnak.
 
Az éves kilátásokat továbbra is az jellemzi, hogy 2011. első félévében az árváltozások miatt hullámzó lesz a kereskedelmi fogyasztás. Az élelmiszereknél a jobb terméskilátások miatt összességében az infláció mérséklődésével lehet számolni, ami a fogyasztás növekedését segítheti. A 2011. évi szja és a cafeteria változások is a fogyasztás növekedésének lehetőségeit erősítik éves szinten, a döntő azonban a gazdasági növekedés és a foglalkoztatottság, ezen keresztül a vásárlóerő alakulása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.