BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Intercity kocsik akár kétszázzal is

A nemzetközi vasúti követelményeknek is megfelelő, 200 kilométeres sebességre is alkalmas IC-kocsit tervezhet a MÁV-Gépészet Zrt., miután a MÁV Zrt. igazgatósága elfogadta a társaság kezdeményezését.

MÁV-Gépészet két éve felújított és igen korszerű szolnoki járműjavító műhelyében egyelőre két kocsi prototípusát készítik el a jövő évben
Úgy tűnik azonban, a MÁV sem biztos abban, hogy a prototípusokat sorozatgyártás követi, hiszen közleményében feltételes módot használ: „Az új kocsik a MÁV-Start Zrt. által megfogalmazott műszaki és utaskomfortigények szerint készülnének.”

Az viszont biztos, hogy az előzetes felmérések szerint a kocsik részegységeinek és alkatrészeinek túlnyomó része a nyílt pályáztatásokat követően hazai beszállítóktól érkezhet majd. A projekt finanszírozásába a MÁV-Gépészet saját erőforrásai mellett uniós források bevonását is tervezi. A társaság célja, hogy a külföldi beszerzési forrásokkal összevetve versenyképes áron kínált termékkel vegyen részt a MÁV tervezett jármű-felújítási programjában.

A sorozatgyártás megvalósulása esetén lehetőség nyílik a 17 éve szünetelő vasútijármű-gyártás újraindítására, amely új munkahelyeket teremthet, egyúttal a hazai járműgyártási iparág egyes szereplőinek kínálhat partnerséget.  A vasútijármű-gyártás újraindítását szorgalmazó MÁV-Gépészet által korábban készített tanulmány szerint a jármű-összeszerelés és -gyártás a magyar vasútijármű-ipari cégek által előállított alkatrészeken, berendezéseken, illetve szerelési kapacitáson alapulna.

A járműpark fejlesztése azonban halaszthatatlan, hiszen a MÁV gördülőállományának kétharmada 20 évnél idősebb. Ráadásul 37-féle mozdonyt és 78-féle személykocsi van forgalomban, és ezek karbantartása fajlagosan sokkal drágább, mintha csupán néhány típushoz kellene alkatrészeket és javítóberendezéseket beszerezni.
Ha a járműcserék egy része hazai gyártással valósul meg, az munkahelymegtartást vagy -teremtést, jövedelemképzést, állami adó- és járulékbevételt is jelent. Számítások szerint a hazai gyártás a világpiacinál kedvezőbb áron történne.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.