BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A turistákat már nem érdekli a válság

Most már egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy Európában talán a turizmus az egyetlen iparág, amely már túl van a válságon.

Németországban tavaly sorban a harmadik évben zárt rekorddal az idegenforgalmi ágazat. A vendégéjszakák száma 2012-ben első alkalommal haladta meg a 400 milliós határt, az egy évvel korábbi 394 millióról 407,4 millióra emelkedett a német statisztikai hivatal adatai szerint. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8 százalékkal 68,8 millióra emelkedett, ezzel Németország Spanyolország után a második legnépszerűbb célország Európában. Az egyik legdinamikusabban fejlődő terület a luxuscikkek beszerzését célzó bevásárló turizmus, mindenekelőtt Ázsiából és a Közel-Keletről járnak gazdagok vásárolni Németországba. A növekvő kereslet a nagyvárosokban emeli a szállodai szobaárakat. A fővárosban, Berlinben a PwC pénzügyi tanácsadó cég felmérése szerint az idén 90 eurós átlagárra lehet számítani, ami 2 százalékos emelkedés 2012-hez képest.

A csehek sem panaszkodhatnak. Tavaly 13,65 millió vendég szállt meg a csehországi szállodákban és panziókban, 5,8 százalékkal több, mint 2011-ben. A vendégek összesen 39,6 millió éjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, ami 3,5 százalékos emelkedés az előző évhez képest.
Tavaly az egész évben 7,2 millió külföldi turista érkezett Csehországba, ami éves szinten 6,8 százalékos növekedés. A külföldiek 20,6 millió éjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, 5,8 százalékkal többet az előző évinél. Az eredmény jobb is lehetett volna, ha a cseh szállásadókat nem sújtaná magasabb adó, mint a szomszédos Németországban vagy Ausztriában. Szakértők szerint Csehország legnagyobb regionális konkurense az idegenforgalom területén éppen Ausztria, ahol tavaly rekordot döntött a vendégéjszakák és az üdülővendégek száma is.

Az osztrák szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2011-hez képest négy százalékkal, 131 millióra emelkedett. Ez több annál, mint amennyit az eddigi legjobb évben, 1992-ben regisztráltak. A szállóvendégek száma meghaladta a 36 milliót 2012-ben, ezzel túlszárnyalta az e szempontból eddigi legjobb, 2011-es adatokat. A külföldi és a belföldi vendégéjszakák száma egyaránt meghaladta tavaly az előző évit. Mintegy 95 millió külföldi vendégéjszakát regisztráltak, 4,8 százalékkal többet, mint 2011-ben.
Szintén rekordévet zárt tavaly a vendégszám több mint 6 százalékos növekedésével és a bevételek 5 százalékot meghaladó emelkedésével a horvátországi turizmus. A 11,8 millió vendég összesen 69,2 millió éjszakát töltött Horvátországban, ez 5 százalékos létszámnövekedést és a tartózkodási idő több mint 6 százalékos emelkedését jelenti. A bővülés annak ellenére jelentős, hogy kevesebb horvát belföldi vendéget regisztráltak a szálláshelyeken, a külföldi nyaralók aránya ugyanis jóval nagyobb mértékben nőtt.

Bár Európában a turisztikai ágazat sem tudta még függetleníteni magát a kontinens gazdasági helyzetétől, de az általános tendencia továbbra is pozitív. A gazdasági feszültségek ellenére az előrejelzések 2013-ra óvatosan optimisták. Az ITB mintegy 1-2 százalékos növekedést jósol az európai kiutazások területén. Főleg az oroszok utazási kedve nőhet, de az angolok és a németek is 3-5 százalékkal többet utazhatnak. Kína pedig már 2013-ra megszerezheti a globális turisztikai piac 8 százalékát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.