BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A válság óta bezuhantak az árak: Vesszük a balatoni nyaralókat

Nem csak a szezon kezdetét jelenti a jó idő beköszönte a balatoni ingatlanpiacon, de az első négy hónap forgalma alapján a piaci hangulat is igen derűsnek mutatkozik: a forgalom januártól áprilisig 15 százalékkal magasabb volt, mint a tavalyi évben. A slágert a 8-10 és 13 milliós családi házak, nyaralók jelentik. A vevők javarészt magyarok, Budapestről, valamint az agglomerációból, Győr-Moson-Sopron megyéből érkeznek. Külföldi érdeklődők továbbra is csak kis számban fordulnak elő – összegzi az Otthon Centrum.

Az idei első négy hónapban a nyaralók és lakóingatlanok adás-vétele még a tavalyi év, a jelenlegi időkben erősnek mondható forgalmát is túlszárnyalta a Balatonon. „Az Otthon Centrum eladásai alapján 2013-ban januártól áprilisig 15 százalékkal több nyaraló, illetve lakóingatlan cserélt gazdát, mint 2012 azonos időszakában.” – mondta Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője. „A tavalyi év szintén bíztatóan indult a Balaton partján, ami részben a végtörlesztésnek is köszönhető, így, 2012 első négy hónapjában is 20 százalékkal nagyobb forgalmat tapasztaltunk, mint 2011 első négy hónapjában. Ugyanakkor az egész évet tekintve összességében 2012-ben nem adtak el több balatoni ingatlant, mint 2011-ben.”

Hosszabb távú tendenciákat tekintve, a KSH adatai szerint a vízparti települések forgalma 2008-ról 2011-re 41 százalékkal esett vissza, szemben az országos 43 százalékos visszaeséssel. Tehát a vízparti települések forgalmát az országos átlagnak megfelelő mértékben érintette a válság. Bár a forgalom még messze van a válság előtti szinttől, a lendületes évkezdés reménykedésre adhat okot. Az év egészére még nehéz következtetéseket levonni, hiszen a szezon csak most indult el, de az Otthon Centrum várakozásai szerint a tavalyinál valamivel jobb évet is zárhat a balatoni piac.

Siófok környékén 12-13, 16 és 20-25 millió forintos áron kínált családi házakra és nyaralókra mutatkozik komoly kereslet. Az olcsóbb, 15 millió forint alatti, házak esetében a 3-4 szobás, 70-80 négyzetméteres ingatlanok vannak az érdeklődők fókuszában, a drágább 20-25 millió forintért kínáltak már inkább nagyobb, 100 négyzetméteres, vagy még annál is nagyobb alapterülettel rendelkeznek. A használt téglaépítésű lakások közül Siófokon, illetve a környékén a legtöbb érdeklődő a 12 millió forint körüli lakásokat kereste 2013 első 4 hónapjában. Ugyan nem jelentős, de stabil kereslet mutatkozik a vízparti, 90-100 millió forinton kínált telkekre, illetve luxus apartmanokra is, például vízparti, 500-600.000 forintos, vagy a parthoz közeli 450-500 000 forintos négyzetméter áron kínált lakások iránt.

Balatonfüred és környékén 10-12 millió forintos lakások iránt érdeklődtek a vevők, az idei év első négy hónapjában, illetve a 25-30 milliós családi házakra, valamint a város vonzáskörzetében 15-20 millió forintos családi házakra, nyaralókra volt igény. Siófokhoz hasonlóan a vízparti városban a családi házak esetében a 70-80 négyzetméteres alapterületűek voltak a legkeresettebbek. A balatoni piac sokszínűségét jól mutatja, hogy mind a déli, mind az északi parton az Otthon Centrum irodáiban 50, illetve 100 millió forintot meghaladó árú ingatlanokra is regisztráltak érdeklődéseket.

Keszthelyen és környékén erős keresletet regisztráltunk az olcsó, vízparttól távolabb fekvő 5-6 milliós házakra, nyaralókra, de a legtöbb érdeklődő 8 és 10 millió forint közötti családi házakra, nyaralókra jelentkezett. Az olcsóbb házak általában 40 és 60 négyzetméter közötti alapterülettel bírnak, a drágább, 8-10 milliósak esetében 70-90 négyzetméter közötti alapterületek voltak a legkeresettebbek. Ezen a területen a 14-16 millió forintos házak, nyaralók is keresettek. A használt lakások esetén a 7-8 millió forintos ingatlanok jelentették az eddigi a slágert, az idei első 4 hónap tapasztalata alapján.

Balatonlellén és környékén a 13-14 millió forintos nyaralók és házak kapták a legtöbb érdeklődést, valamint számottevő kereslet mutatkozott az olcsóbb, 5-6 milliós kisebb nyaralók iránt is. Ez utóbbi csoportba 30-40 négyzetméteres 1-1,5 szobás lakások tartoznak. A drágább, 13-14 milliós házak és nyaralók pedig 70-80 négyzetméteres alapterületűek.

A legnagyobb arányban Budapestről érkeznek a nyaralóvásárlók, akik még Keszthelyig is gyakran elmennek, bár a Balaton nyugati csücskében inkább a szomszédos megyékből, főleg Zala megyéből érkező vásárlók a jellemzőek. Budapest mellett sok Pest megyei vásárló van, de nem ritkák a keleti országrészből érkező vevők sem. A külföldi vevők továbbra sem jellemzőek nagy számban a balatoni ingatlanpiacon. „A vevőket vonzzák a nyomott árak, sokan tekintenek a kikapcsolódási lehetőségen túl befektetésként is a nyaralóvásárlásra” – világított rá a vevők motivációjára Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. „A kereslet élénkülése sokakat késztethet gyors vásárlásra, nehogy a legjobb ajánlatokat, mind az árak, mind az ingatlan jellemzői tekintetében elorozzák előlük.”

A balatoni ingatlanárak meghatározásában nagy súllyal szerepel a vízpart közelsége; a parttól távolodva a házak, lakások, nyaralók értéke csökken. Bár a jelenség viszonylag kézenfekvő összefüggést mutat, sok vevőt mégis téves árelképzelésekre sarkall. Ez főleg azoknál a nyaralókeresőknél jellemző, akik most érkeznek a piacra és gyakran a frekventált, esetleg víz közeli ingatlanok esetében a vízparttól távolabb fekvő területek áraiból indulnak ki.

A válság előtti szinthez képest jelentősen, akár 20 százalékot is meghaladóan csökkentek az árak. A nyomott árak, ahogy azt a kereslet, illetve az élénk évkezdet is mutatja -, egyre többeket gondolkodtat el a nyaralóvásárláson.

Velencei tó: élénk kereslet

A balatoni piachoz hasonlóan a Velencei tó partján is jobban sikerült a szezonkezdet a tavalyi évhez képest. A tó körül a 6-8 milliós, apró, 2 helyiséges nyaralókat keresik a legtöbben, általában 300-500 négyzetméteres telekkel. A középső szegmenset a 15-20 milliós, általában egész éves tartózkodást lehetővé tévő családi házak, nyaralók teszik kik, a felsőt pedig a 30 millió forintos áron kínált családi házak. Sok vevő állandó lakóhelyként szeretné használni újonnan vett ingatlanát. A legtöbb vásárló Budapestről érkezik, esetükben az sem ritka, hogy munkahelyük továbbra is a fővároshoz köti őket, és a vízparthoz közeli családi házért még az ingázást is vállalják. A kisebb nyaralókat keresők főleg pihenési célból vásárolnak, bár a nyomott árak miatt sokan a vásárlásra befektetési lehetőségként is tekintenek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.