BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bel- és külföldi turistaforgalom is visszaesett Baranyában

Az országos forgalomélénküléssel ellentétben az idei első negyedévben Baranya megye kereskedelmi szálláshelyeinek látogatottsága elmaradt az egy évvel korábbitól.

A KSH adatai szerint a megye kereskedelmi szálláshelyeit 2013 első három hónapjában 38 ezer vendég kereste fel, 3,2 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos hónapjaiban. Az általuk igénybe vett vendégéjszakák száma az előző évinél 3,4 százalékkal volt kevesebb, alig haladva meg a 81 ezret.

A vendégek közel kilenctizedét adó belföldi turisták száma 2,7 százalékkal maradt el az előző évitől, a határon túlról érkezőké 6,7 százalékkal esett vissza, ugyanakkor a belföldi vendégek által igénybe vett vendégéjszakák száma az egy évvel korábbihoz hasonlóan alakult, a külföldieké ellenben 16 százalékkal elmaradt attól.

A kereskedelmi szálláshelyeken megszállt turistáknak mindössze 13, az itt eltöltött vendégéjszakáknak is csupán 17 százaléka kapcsolható külföldi vendégekhez, akik az egy évvel korábbinál rövidebb időt – átlagosan 2,8 éjszakát – töltöttek el a megyében. A január–márciusi vendégforgalmi adatok alapján a két legjelentősebb küldő ország Németország és Ausztria volt.

A baranyai szálláshelyeken a német vendégek 9,1 százalékkal kevesebb, mintegy 3800 vendégéjszakát töltöttek el, az osztrákok ugyanakkor 20 százalékkal több, közel 1400 éjszakára maradtak. Míg korábban jelentős számú holland vendég szállt meg a megyében, addig az év első három hónapjában számuk 84 százalékkal elmaradt az előző évitől.

A megyében a kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számított összes árbevétele 5,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az év első három hónapjában 1,1 milliárd forint bruttó árbevétel keletkezett, melynek kevesebb mint a fele, 499 millió a szállásdíjakból, további egyharmada, 363 millió a vendéglátásból, míg a fennmaradó része, 238 millió az egyéb – köztük a wellness-­szolgáltatásokból származott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.