BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Soha ennyi amerikai turista nem járt még Magyarországon

A ragyogó eredményeket produkáló május után szerényebb, de azért összességében megfelelő hónapot zárt júniusban a turizmus.

A német piac az átmeneti javulás után az első nyári hónapban ismét gyengélkedett, de 215 ezer vendégéjszakával még így is toronymagasan a legfontosabb küldőnek számítanak.

Az pedig eddig még soha nem fordult elő, hogy az Egyesült Államok végezzen a második helyen, most a 25 százalékos növekedéssel elért 65 ezer vendégéjszaka kicsivel meghaladja az Egyesült Királyságból érkező turisták által Magyarországon eltöltött időt. Szintén ritkán vagy még soha nem következett be, hogy Ausztria nincs benne a TOP 5 küldő országban, mert Oroszország mellett júniusban ezúttal Csehországból is többen jöttek. Az új repülőjáratok miatt nagyon fejlődik az izraeli piac is, többen jöttek, mint például a szomszédos Romániából.

„Júniusban 3,8 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma az előző év azonos időszakához képest” – közölte tegnap a statisztikai hivatal (KSH). A külföldi vendégek 2,9, a belföldiek 4,7 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, mint tavaly júniusban. A fő zászlóshajó természetesen Budapest, a balatoni régió viszont stagnál, kicsivel kevesebb a külföldi, és kicsivel több a hazai vendég a tónál. A hazai szállodák szobakihasználtsága átlagosan csupán 52 százalékot ért el. Számos gyenge hónap után júniusban ezúttal az ötcsillagos szállodák is kiemelkedő eredményt produkálták, a 71,5 százalékos foglaltsági szintre nem lehet panasz. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 15 775 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel – bruttó REVPAR – 8245 forint volt, ami szintén volt már sokkal rosszabb is. Ennek köszönhetően a kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 11,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

A vizsgált időszakban összesen 28 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 16 milliárd forint volt. A vendéglátásból pedig 6,3 milliárd forint folyt be, 577 millióval több, mint 2012 júniusában. Magához képest szárnyal a SZÉP-kártya is: 1,2 milliárd forint értékben fizettek ezzel a fizetőeszközzel a szálláshelyeken, ami 41 százalékos bővülést jelent.

Kételkedik a Wizz a Sólyomban

„Sem a Sólyomról, sem a Hungarian World Airwaysről, sem más jövőbeni kezdeményezésről nem érdemes beszélni mindaddig, amíg valamelyikből tényleg légitársaság nem lesz” – olvasható a Wizz Air állásfoglalásában. A fapados cég szerint az újonnan induló légitársaságok túlnyomó többsége vagy soha nem száll fel vagy néhány éven belül csődbe megy, mert nem rendelkeznek megfelelő tőkebefektetéssel.

Leszögezik: egy elavult flotta pedig kérdéseket vet fel a működési biztonság és a hatékonyság kapcsán.

Leszögezik: egy elavult flotta pedig kérdéseket vet fel a működési biztonság és a hatékonyság kapcsán. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.