BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A mobiltelefonok fél százalékát védik lehallgatás ellen

Amerikában és Nyugat-Európában már igen, nálunk még nem zajlanak rendszeres felmérések a cégek információbiztonsági helyzetéről, de a 2013-as nemzetközi adatok Magyarország és régiónk számára is fontos előrejelzésnek tekinthetők. A trendek baljós képet festenek. Kun Szabolcs, a hazai fejlesztésű, mobilhívás- és sms-lehallgatás ellen védő CryptTalk megoldás egyik tervezője elmondta: a hagyományos mobiltelefonok nem védhetők, a lehallgatás-védelemre áldozó okostelefon-használók aránya pedig világszerte legfeljebb fél százalékos.

2013 során a bizalmas adatok elleni támadási kísérletek, sikeres támadások és adatlopások száma határozottan emelkedett, az okozott anyagi kár pedig megháromszorozódott.

A statisztika alapján az okostelefonnal rendelkező felhasználók mindössze 4 százaléka használ valamilyen mechanizmust telefonos kommunikációja és az eszközön elérhető adatok védelmére, lehallgatás-védelemre pedig legfeljebb fél százalék költ. A világon jelenleg 6,8 milliárd mobiltelefon-előfizetés van, amelyek 44,5 százalékát használják okostelefonnal.

Mindennek ellenére a szakértő szerint nincs mindenkinek azonnal szüksége mobilhívásainak titkosítására. A mobillehallgatás és sms-elfogás elleni küzdelem első vonalában jellemzően a nagyszámú ügyfél adatait kezelő pénzügyi szolgáltatók, a jelentős szellemi tulajdonnal és saját fejlesztéssel rendelkező innovatív technológiai, ipari vállalatok, a kiemelt piaci tranzakciók, tárgyalások, tervek információit egymással és ügyfeleikkel rendszeresen megosztó nemzetközi jogi, pénzügyi vagy stratégiai tanácsadók, vagy akár a média és a tömegek számára értékes hírekkel szolgáló nemzetközi hírességek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.