BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többeknek lesz mobil-előfizetése, mint ahányan a Földön élünk

Jelentős változásokat hoznak a következő évek a világ mobilpiacán az Ericsson mobilitási jelentése szerint, így például jövőre már több mobiltelefon előfizetés lehet, mint amennyien a Földön élnek. Ugrásszerűen nő majd az adatforgalom is.

Az első negyedév végére 6,8 milliárd mobiltelefon előfizetés volt világszerte, ez 7 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban – derül ki az Ericsson legfrissebb mobilitási jelentéséből. A globális mobilpiac jelenlegi helyzetét vázoló és a 2019-ig várható fejlődést vizsgáló tanulmány szerint ugrásszerűen nőtt az okostelefonokhoz kapcsolódó előfizetések mennyisége, március végén már 2,3 milliárd volt belőlük, ami 35 százalékkal haladta meg a 2013. márciusi értéket. További figyelemreméltó adat, hogy az idei év első három hónapjában már az eladott összes mobiltelefon 65 százaléka tartozott az okos kategóriába.

A fejlődés a következő években folytatódik, és jövőre már több előfizetés lesz a világon, mint amennyien a Földön élnek. Az Ericsson által vizsgált időszak végére, vagyis 2019-re 9,2 milliárdra nő a mobiltelefon előfizetések száma és ezekből 7,6 milliárd már szélessávú lesz.

Ez egyben azt jelenti, hogy komoly fejlődés várható a mobil adatforgalomban is, hiszen az egyre nagyobb teljesítményű eszközök, illetve hálózatok fokozott tartalomfogyasztásra ösztönzik a felhasználókat. Az Ericsson jelentése szerint 2014 első három hónapjában nagyobb volt a globális adatforgalom, mint 2011-ben az egész évben, illetve az idei első negyedév forgalma 65 százalékkal múlta felül 2013 hasonló időszakát. Ezen a területen a következő években rendkívül dinamikus fejlődésre számítanak a szakemberek, így 2019-ben a tavalyi tízszerese lehet a mobilhálózatok adatforgalma. A megugrásban döntő szerepet játszik a videótartalmak letöltése, a videó-adatforgalom 2019-re a tavalyi 13-szorosa lesz.

A rendelkezésre álló hálózatok kapcsán az Ericsson prognózisa azt mutatja, hogy a negyedik generációs (4G/LTE) rendszerek 2019-re a világ lakosságának 65 százalékát érik majd el, ez az arány jelenleg 20 százalék körül van. Ez azért fontos, mert ez a technológia jelentős javulást tud hozni az ügyfélélményben, hiszen a lényegesen nagyobb sávszélesség lehetővé teszi, hogy nagy felbontású videókat is gyorsan tudjanak letölteni.

A globálishoz képest kedvezőbb helyzetben van Európa, a kontinens lakosságának már most is nagyjából 25 százaléka használhatja az LTE technológiát, ez az arány 2019-re 80 százalékra bővül. A negyedik generációs mobilhálózat fejlesztés itthon is tart, a Magyar Telekom és a Telenor egyaránt milliárdokat költ a modernizálásra. Jakab Roland, a Ericsson Magyarország ügyvezetője a Világgazdaság kérdésére elmondta, hogy folyamatosan dolgoznak a Magyar Telekom hálózatának fejlesztésén a szolgáltató igényeihez igazodva. A szakember szerint komoly lendületet adhat a piacnak a szélessávú mobilszolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciák értékesítése, ami különösen a 800 MHz-es tartomány hasznosítása miatt lehet fontos, mivel ez a sáv lehetőséget biztosít a szolgáltatóknak, hogy nagy területeket hatékonyan tudjanak lefedni. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által május 22-én meghirdetett tenderre június 16-án lehet jelentkezni.

Beszélgető gépek

A mobilitási jelentés szerint a 2013 végi 200 millióról 2019-re 3-4-szeresére nő majd az aktív M2M eszközök, vagyis az olyan gépek száma, amelyek mobilhálózaton keresztül közvetlenül képesek kommunikálni egymással. Míg jelenleg az M2M berendezések többsége még mindig csak GSM rendszerű, 2016-ra már a 3G/4G dominanciája lesz jellemző az ilyen típusú, aktív előfizetéseknél. A következő évek további jelentős változást hoznak, 2019-re várhatóan az aktív eszközök több mint 20 százaléka LTE előfizetéshez kapcsolódik majd.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.