BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hévíz, Bük és Sárvár maradt a zászlóshajó

A németek és az osztrákok mellett a csehek és az oroszok a leggyakoribb külföldi vendégek a nyugat-dunántúli szálláshelyeken.

Bár Budapest és a Balaton kiemelkedik Magyarország turisztikai kínálatából, a KSH adatai szerint az ország mind a hét statisztikai régiójában élénkült a forgalom. „A nyugat-dunántúli szálláshelyeken 646 ezer vendég 1964 ezer éjszakát időzött, ami 5,6 százalékkal, illetve 3,6 százalékkal több a tavaly ilyenkorinál. Az átlagos tartózkodási idő 3 éjszaka volt, ami 1,9 százalékos csökkenést jelent” – írta a KSH. A legkeresettebbek továbbra is a szállodák, melyek a régió forgalmának 83 százalékát tették ki.

E szállástípus iránt a külföldi érdeklődés csökkent a belföldi viszont nőtt, így összességében kedvezően alakult látogatottságuk. A külföldiek döntő többsége a az EU valamely tagállamából érkezett. A küldő országok tekintetében vezető szerepe van Németországnak és Ausztriának, állampolgáraik a külföldi forgalom három-, illetve kéttizedét adták. A 49 ezer cseh és a 17 ezer orosz vendég a vendégéjszakák 15 és 14 százalékát foglalta le, így előbbiek tartózkodási ideje 3,1 nap, míg utóbbiaké 9 nap volt.

„Nyugat-Dunántúl továbbra is a harmadik legjelentősebb régió a magyarországi turisztikai régiók között. Négy települése (Bük, Sárvár, Sopron, Győr) is szerepel a Magyarország legnépszerűbb városait felsoroló TOP 10-es listán” – írta taktikai tervében a Magyar Turizmus Zrt. A felmérések szerint a régió az egyik piacvezető a belföldi 1-3 napos utazások tekintetében, de a hosszabb, főutazásnak számító utazások esetén már sokkal kevésbé népszerű. A turisztikai marketingcég szerint az elmúlt esztendőkben elsősorban a tavaszi hónapokban a belföldi vendégforgalom csökkenése volt megfigyelhető. „2014-ben lehetőséget jelent a határnyitás 25. évfordulójához kapcsolódó turisztikai megjelenés. Kiemelten kezeljük a Duna mentén, a Fertő-parton, valamint az egykori vasfüggöny mentén haladó, folyamatosan fejlődő kerékpárutak népszerűsítését” – fogalmaz az MT Zrt.

A tíz legnagyobb kereskedelmi szálláshely-forgalommal rendelkező település a régió forgalmának 83 százalékát bonyolította, melyből Hévíz, Bük és Sárvár részesedése a legnagyobb. A hévízi egységek iránt a belföldi és a külföldi kereslet egyaránt csökkent, míg a bükkiek esetén nőtt. Sárvárra belföldről kevesebb, külföldről több éjszakára érkeztek. Júniusig a nyugat-dunántúli szálláshelyek 27,6 milliárd forint bruttó bevételt realizáltak, ami folyó áron 7,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Zalát szeretik az oroszok

A három nyugat-dunántúli megye közül Zala turizmusa a legmeghatározóbb, a vendégéjszakákat tekintve részesedése 46 százalékos. Kül- és belföldről egyaránt többen és hosszabb időre érkeztek a megyébe, de a hazai vendégek és az általuk eltöltött éjszakák száma dinamikusabban nőtt. Az átlagos tartózkodási idő összességében 3,8 éjszakára rövidült. A külföldi vendégek által Zala megyében eltöltött 454 ezer éjszaka kétharmadát az EU országaiból érkezők kötötték le. A régió másik két megyéjéhez képest ez az alacsony arány annak köszönhető, hogy a – közel egyharmados részesedéssel bíró – németek után a második legtöbb külföldivendégéjszakát – az összes háromtizedét – az oroszok foglalták le. Az oroszok és a németek tartózkodási ideje a leghosszabb.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.