BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minden egyszerű eszközből okosgép lehet

Az elmúlt egy évben 80 százalékkal nőtt a hálózaton keresztül egymással kommunikáló gépek száma világszerte és mára elérte a 4,4 milliárdot – derül ki a Vodafone „M2M Adoption Barometer” felméréséből. A növekedés jelentős részét három iparág, a gépjárműgyártás, a háztartási elektronika, illetve a közművek adta. A gyors bővülés a következő években is folytatódik, és a távközlési cég felmérése szerint 2018-ra az M2M (machine-to-machine) megoldást használó eszközök száma elérheti a 10,8 milliárdot. A következő években várhatóan a gépek közötti kommunikáció lesz a leggyorsabban növekvő iparág az információ-technológia világában – mondta el a Világgazdaságnak Törökné Nagy Monika, a Vodafone Magyarország Vállalati Szolgáltatások Üzletágának megbízott vezérigazgató-helyettese.

A szakember közlése szerint az M2M megoldások és alkalmazások már évek óta jelen vannak az életünkben, sok esetben anélkül, hogy tudnánk róla. Az üzleti szektorban az erre épülő megoldások jelenleg is konténerek útját követik szerte a világban, de távol üzemelő gépeket is követnek segítségével és az építésnél használt munkagépek felügyeleténél is alkalmazzák. Az M2M technológia terjedésével gyakorlatilag minden egyszerű gépből „okosgép” válhat idővel, egy mérőórából például okos mérőóra, amely költséghatékony és automatizált adatgyűjtést tesz lehetővé, segítve energiafelhasználási szokásaink megismerését és kordában tartását – mutatott rá a Vodafone vezérigazgató-helyettese. „A lehetőségek száma, amelyeket az M2M technológia kínál a felhasználóknak, szó szerint végtelen. A mi dolgunk pedig az, hogy ne a technológiát akarjuk elmagyarázni a cégeknek és felhasználóknak, hanem az értelmét” – emelte ki Törökné Nagy Monika.

Az M2M a Vodafone életében kiemelten fontos szerepet tölt be és rohamos fejlődést várnak tőle itthon és nemzetközi szinten is. A cég egyik legnagyobb hazai projektje a területen a NAV-nak történő elektronikus adatszolgáltatásra alkalmas pénztárgépek bevezetéséhez kapcsolódott, a vállalat szállította a SIM chipeket a kasszák jelentős részébe.

Sokat javult az M2M beruházások megtérülése

Az előrejelzések szerint a háztartási elektronikai eszközök gyártóinak több mint háromnegyede be fogja vezetni az M2M lehetőségét termékeikben. Szintén jelentős, 57 százalékos elterjedtség várható az egészségügyben, de a szállítmányozásban is hatékonyabban lehet a technológia segítségével feladatokat szervezni. A Vodafone elemzése szerint a technológia fejlődésének köszönhetően az M2M beruházások megtérülése is jelentősen javult. A cég idei kutatásában részt vevők 46 százaléka számolt be a megtérülés „jelentős növekedéséről” – szemben a tavalyi 36 százalékkal.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.