BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán-Simicska háború a turizmusban is?

Csak szeptember végére sikerült tisztáznia a kormánynak, hogy ki és honnan irányítja majd a turizmust.

„Együtt a csapat” – így mutatta be tegnap Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára a turizmus irányításának új felelőseit: Ruszinkó Ádámot, az NGM új turizmusért felelős helyettes államtitkárát és Faragó Pétert a Magyar Turizmus (MT) Zrt. új vezérigazgatóját.

Nehezen állt össze a csapat, hiszen az egész nyarat bizonytalanságban töltötte az ágazat. Hogy mi okozta a késlekedést és a személycseréket, azt nem lehet pontosan tudni, ugyanis a sajtótájékoztatón nem lehetett kérdéseket feltenni. Annyi bizonyos, hogy feloldották a rendszer szembeötlő furcsaságát, ugyanis a turizmus szabályozás szempontjából eddig is az NGM fennhatósága alá tartozott, de a marketingfeladatokat ellátó MT Zrt. felettese a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium volt. Mostantól egy kézben, az NGM felügyelete alatt áll az ágazat szakmai irányítása és a nemzeti marketingtevékenység, továbbá itt dőlnek el a turizmust érintő EU-s fejlesztési kérdések is.

Nem zárható ki, hogy az Orbán-Simicska háború egyik frontja is az állami vállalat közelében húzódik. Faragó Péter elődjét, Denéné Tóth Mariannát ugyanis még 2012 őszén Németh Lászlóné, volt nemzeti fejlesztési miniszter nevezte ki. A helyettes államtitkári posztról pedig Horváth Viktóriának kellett távoznia. Szintén feltűnő volt, hogy a tegnapi csapatbemutatóra nem hívták meg Horváth Gergelyt, az MT Zrt. vezérigazgató-helyettesét.

Utóbbi szombaton viszont hivatalos volt a sárvári Vadkert Majorban tartott átadó ünnepségre, ahol Simicska Lajos sok év után először lépett a nyilvánosság elé. A Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir Kiállítás és Rendezvény Kft. az elmúlt években gyakori nyertese volt a marketingcég közbeszerzéseinek. Legutóbb a kiállításszervezésre kiírt közbeszerzési eljáráson hirdették ki győztesnek bruttó 750 millió forintos ajánlatát.

A korábbi szerződések eddig általában egy évre szóltak, ezúttal azonban 2013. novemberétől 2015. december 31-ig hatályos a dokumentum.
„A magyar turizmus a kedvezőtlen időjárási körülmények mellett is képes jól teljesíteni, az első hét hónapban a vendégszám 7,3 százalékkal, a tavalyi rekordot is meghaladó mértékben nőtt” – fogalmazott Glattfelder Béla. Hozzátette: az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj csaknem 10 százalékkal nőtt, ami arra utal, hogy a turizmus nemcsak mennyiségében, hanem értékben is bővülni tudott. A gazdasági tárca szerint a magyar turizmus nemzetközileg is egy lépcsővel feljebb léphet, ígéretes periódus előtt áll.

A Magyar Szállodák és Éttermek trend riportjából még kevésbé olvasható ki ez a fejlődés, abból ugyanis az derül ki: a magyarországi szállodák idén január-július között a közép-kelet-európai régióban vizsgált öt ország – Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – között az egy kiadható szobára jutó szoba árbevételt tekintve a harmadik helyen végeztek lengyelországi és szlovákiai hotelek előtt.

Több millió orosz eshet ki

„Az orosz közalkalmazottakat és köztisztviselőket arra kérték, hogy inkább belföldön nyaraljanak” – fogalmazott tegnap Glattfelder Béla, az NGM államtitkára. Ez több millió embert jelent. Magyarországon egyelőre nem érzékelhető a visszaesés, de Csehországban például legalább 50 százalék volt a csökkenés, főként Prágából, illetve Karlovy Varyból maradtak el az orosz utasok. A moszkvai turisztikai kiállításon 65 országból mintegy ezer résztvevő van jelen, beleértve 23 nagy orosz régiót is. A márciusban Oroszországhoz csatolt Krím félszigetet több mint 30 gyógyüdülő képviseli.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.