BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kikódolják az amerikai mobiltelefonokat

Jelentősen megnőtt a héten az amerikai mobiltelefon-használók szabadsága, miután szerdán életbe lépett az a szabályozás, mely szerint a tengerentúli mobilcégek kötelesek ingyen kikódolni a készülékeket. Az FCC (Szövetségi Hírközlési Hivatal) és az Egyesült Államokban tevékenykedő mobiltársaságok közötti megállapodásnak köszönhetően lesz lehetőség az eljárásra, igaz a felhasználóknak több feltételnek is meg kell felelniük. Így például az egy vagy két éves hűségnyilatkozattal vásárolt készülékek esetében a szerződéses időszak letelte után van lehetőség a kikódolásra, és természetesen hasonló feltételnek kell teljesülnie, ha valamilyen hitelkonstrukcióban jutott az eszközhöz a felhasználó. A piacvezető Verizon az egyetlen olyan amerikai mobilcég, amely már most is kódolatlan készülékeket árul.

Bár első hallásra nagy változásnak tűnik a szabályozás életbelépése, az amerikai sajátosságok miatt mégsem lehetnek teljesen elégedettek a fogyasztók. Egyrészt az egyik legnagyobb szolgáltató, a Sprint legtöbb ügyfele valószínűleg nem tud élni majd a lehetőséggel. Eltérően a hazai helyzettől, az Egyesült Államokban két mobiltechnológia terjedt el, a GSM és a CDMA, és ennek megfelelően a mobilcégek is olyan telefonokat forgalmaznak, amelyek az általuk kiépített hálózatban működőképesek. Ennek megfelelően a GSM hálózatra szánt készülék a kikódolás után sem lesz használható olyan társaságnál, amelyik CDMA rendszeren kínálja szolgáltatását.

Az viszont egyértelmű, hogy lényegesen egyszerűbb lesz majd megválni a használt mobiltelefonoktól például az eBay-en. A mobilcégek nagy kockázatot legalábbis a készülékekkel kapcsolatban nem vállalnak ezzel a megoldással, hiszen mire kikódolják az eszközöket, az ügyfelek kifizették azokat. Az már más kérdés, hogy a szolgáltatóváltás könnyebbé válhat, ami komoly versenyt indíthat el a piaci szereplők között.

Világszerte eltérő gyakorlatok alakultak ki a mobiltelefonok adott hálózathoz kötése kapcsán. Vannak olyan országok, ahol jogszabály tiltja a szolgáltatóknak, hogy kódolt készülékeket áruljanak, ez a helyzet többek között Izraelben, Szingapúrban, illetve Kínában. Európában jelenleg az egyes országok döntenek arról, hogyan szabályozzák a mobiltelefonok zárolását, Dániában például csak hat hónapra lehet ezt megtenni, míg az Egyesült Királyságban nem kötelezik a szolgáltatókat, hogy átadják a kikódoláshoz szükséges információkat a felhasználókat.

Magyarországon egyébként adott a lehetőség arra, hogy a felhasználók feloldják a hálózati zárolást. A mobilcégek Általános Szerződési Feltételeiben az szerepel, hogy a határozott időtartamra kedvezményesen, vagy egyéb módon akcióban vásárolt készülék ellenértékének kifizetését, illetve az átvevő szolgáltató erre vonatkozó nyilatkozatának kézhezvételét követően kötelesek feloldani a zárolást az előfizető kérésére. Ez ugyanakkor nem ingyenes, a Telenornál például egy mobiltelefon kikódolása 7650 forintba kerül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.