Az idei évben több körülmény is a magyar ágazati szereplőknek kedvez. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a húsvét, mint mozgó ünnep az idei évben április elejére esik, amely korainak számít. „Nyugat és Dél-Európában ebben az időszakban még nagyon kevés eladható korú bárány van. Tény, hogy Magyarországon sem minden gazdálkodónak sikerült úgy a fedeztetés, hogy erre az időszakra elegendő báránya legyen, de hiányról nem lehet beszélni” – mondta el Hajduk Péter. Az Európa nagy részén uralkodó szűkösség mellett Magyarországon viszonylag jól alakult a tél is a juhtartók számára. Bár aránylag sok volt a csapadék, tavalyról kellő mennyiségű széna állt rendelkezésre, és az abrakárak is jó alakultak a bő termés és a világpiaci ármozgások miatt – tette hozzá az ügyvezető.
A korai húsvét, az európai szűkösség, és az ebből fakadó kereslet a felvásárlási árakon is meglátszik. Jelenleg az élőbárányt 900–1000 forintért viszik exportra kilónként, a 18–24 kilogrammos állatokért így nagyjából 20 ezer forintot kaphat a termelő. Ez összehasonlítva a korábbi 15–17 ezer forintos árral meglehetősen jónak számít, várható tehát, hogy a magyar gazdák idén jó húsvétot zárnak anyagi értelemben is.
A juhhús itthon alig szerepel a napi étrendben, az évi átlagos fogyasztás mindössze 20 deka, holott Európa átlagában ez fejenként a 2,3 kilogrammot is eléri. A hazai konyhák inkább a sertést és a baromfit részesítik előnyben, igaz, az utóbbi években az ínyencek körében terjedni kezdett a bárányhús fogyasztása. A hazai kereslet olasz mintára szintén húsvét idején élénkül meg, az ottanihoz egyelőre nem mérhető mértékben. Az ünnep idején ugyanakkor évente 10–15 ezer bárányt magyarországi fogyasztásra értékesítenek. A bárányhús további terjedését gátolja, hogy meglehetősen drágának számít világszerte. A hazai ágazat is döntően exportra termel. A húsvéti élőállat-kiszállítási időszakban a fő vásárló Olaszország után az idehaza levágott állatokat – sokkal kisebb mennyiségben - döntően Németország és Ausztria veszi meg. Ez utóbbi piac különösen értékes, hiszen a vágás vagy a halal vagy a kóser előírásoknak megfelelően történik, a vásárlók pedig a nyugati országok zsidó vagy muszlim vallású vevői.
Dacára annak, hogy a magyar bárány és egyes magyar vágóhidak is megfelelnek a rituális vágás illetve a vallási előírások követelményeinek, a hazai juhágazatnak mindeddig nem sikerült érdemi üzleti kapcsolatokat kialakítania a Közel-Kelet arab országaival, vagy Izraellel.
Családok kezében az ágazat
A hazai juhágazat döntően, mintegy 95 százalékos arányban családi gazdaságok kezében lévő tevékenység, Magyarországon több mint hétezer juhtenyészet van – jelentős többségük az Alföldön. A hazai ágazat 935 ezer nőivarú juha – elsősorban a bárányexport, valamint részben a gyapjú és a juhtej révén – hozzávetőleg 25-30 ezer embernek nyújt megélhetést. A kisebb gazdaságokban rendszerint a család több tagja, esetleg néhány alkalmazott dolgozik. Az ágazat összes termelési értéke hozzávetőleg 12–15 milliárd forint körül alakul évente.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.