BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Uniós szabályt sértett Magyarország?

Magyarország megsértette a tőke szabad mozgásának elvét a mezőgazdasági ingatlanokat terhelően bejegyzett egyes haszonélvezeti és használati jogok megszüntetésével .

Magyarország megsértette a tőke szabad mozgásának elvét a mezőgazdasági ingatlanokat terhelően bejegyzett egyes haszonélvezeti és használati jogok megszüntetésével – állítja a dán Saugmandsgaard Oe főtanácsnok. Az Országgyűlés 2013 decemberében fogadta el azt a törvényt, amely következő év május 1-jei hatállyal vagyoni kompenzáció nélkül megszüntette a gazdálkodó szervezetek és az ingatlantulajdonos közeli hozzátartozójának nem minősülő természetes személyek javára a mezőgazdasági területekre bejegyzett haszonélvezeti és használati jogokat.

Az ügy úgy került az uniós törvényhozás elé, hogy egy német állampolgárok tulajdonában álló magyar cég, illetve egy osztrák állampolgár- akiknek magyarországi szántókon állt fenn haszonélvezeti joga- a Szombathelyi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság előtt vitatják, hogy a magyar szabályozás összhangban lenne az uniós joggal.

A főtanácsnok véleménye abból az apropóból született, hogy a magyar bíróság szeretné megtudni az Európai Bíróságtól, hogy a haszonélvezeti és használati jogok megszüntetése és/vagy e jogok vagyoni kompenzáció nélküli törlése sérti-e az uniós alapszabadságokat. Saugmandsgaard Oe szerint igen, ugyanis szerinte annak valószínűsége, hogy valaki egy magyarországi ingatlantulajdonos közeli hozzátartozója legyen és ezáltal továbbra is jogosult legyen egy ilyen ingatlanon haszonélvezeti vagy használati jog fenntartására, nagyobb a magyar állampolgárok körében, mint valamely más tagállam állampolgárai között. Mint ismert, korábban kizárt volt a külföldiek számára a magyarországi termőföldek megszerzése. Ez a helyzet arra ösztönözte az ilyen földterületekbe befektetni kívánó külföldi állampolgárokat, hogy azokon haszonélvezeti vagy használati jogosultságot szerezzenek – írja a főtanácsnok.

Lényegében ugyanezen tárgyban az Európai Bizottság a közelmúltban kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarország ellen az Európai Bíróság előtt. Ez az eljárás folyamatban van. A főtanácsnok véleménye nem köti az uniós bíróságot, ez csupán egy javaslat – hangsúlyozza közleményében az Európai Bíróság, amely az ügyben most kezdi a tanácskozást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.