A gabonafeldolgozók egy része már meglépte a korábban beharangozott 5-10 százalékos lisztáremelést. Az elmúlt évihez képest 10 százalékkal magasabb áron lehet a piacon jó minőségű étkezési búzához jutni, ezért a malmok egy része már augusztusban árat emelt, de várható, hogy szeptemberben mások is követik a példájukat – mondta a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója. Cége augusztus 14-én emelt árat. A Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége (Gabonaszövetség) gabonafeldolgozói tagozatát is vezető Lakatos szerint az áremelés – ha a sütőipar és a kereskedelem teljes mértékben továbbhárítja a fogyasztókra – nem terheli jelentős mértékben a fogyasztókat. Az éves szinten 80 kilogrammra tehető fejenkénti lisztfogyasztás mellett ez körülbelül évi 400 forintot jelent egy főre vetítve. A cégvezető úgy látja, ilyen mértékű lisztáremelés miatt megnövekvő importtal sem kell számolni.
A hazai malmok azt a néhány hónapos készletet már betárolták, amellyel biztonságosan nekiállhatnak az új búza őrlésének – mondta a Világgazdaságnak Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára.
A korábbi kötések teljesítéseként az óbúza kivitele folyik, de a magyarországi új termés egyelőre nem versenyképes az exportpiacon. Ennek oka, hogy európai fő piacainkon – például az egyébként nagy aszálykárokat szenvedett Olaszországban – egyaránt jelen van az orosz és az ukrán búza is. Ezekkel szemben a magyar termény alulmarad az árversenyben, mert míg az orosz és az ukrán kenyérgabonát már 47 ezer forint tonnánkénti ár alatt is el tudják juttatni a Fekete-tengerhez, addig a magyar terménynél ez nem megy, hiszen a malmi búza hazai 45-46 ezer forintos árához még hozzájön a tonnánkénti 30 euró körüli szállítási költség. A világpiacot pedig a néhány millió tonnával kisebb termés ellenére továbbra is növekvő készletek befolyásolják, ezért nyomottak az árak.
A termelők is hasonlókat tapasztalnak: a búzaexport gyakorlatilag áll az erős forint miatt – mondta a Világgazdaságnak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökhelyettese. Ő némileg alacsonyabb, 43-44 ezer forintos tonnánkénti búzaárról számolt be, de hozzátette, hogy a jó minőségű kenyérgabonát némileg drágábban is el lehet adni.
Az export ellehetetlenülése miatt most a takarmánygyártók és a malmok vannak vevőként jelen a piacon, ráadásul egymás versenytársaiként – részben ezért emelkedik a jó minőségű búza ára. A gabonapiacon eddig szokatlan felállás oka, hogy a takarmánygyártók egyre inkább a magas fehérjetartalmú búzát keresik, hogy annak nagyobb arányú bekeverésével minél nagyobb mértékben kiváltsák az importból származó, ráadásul génmanipulált szóját.
Pótsa Zsófia szerint az idei szezonban a hazai trend elvált az európaitól, hiszen a magyarországi áremelkedéssel szemben a világ nagy tőzsdéin az új búza ára a tavaly ilyenkori érték alatt maradt. Elkülönülés tapasztalható a különböző minőségű termények árában is, hiszen a takarmányminőségű búza ára itthon is maradt a tavalyi szinten. Ez az elmúlt években nem így volt, és a magyar gazdák jelentős része – arra hivatkozva, hogy a piac nem fizeti meg a minőséget – átállt olyan búzafajták termelésére, amelyek biztonságosan nagyobb hozamot adnak. Ezek a fajták azonban csak optimális időjárási körülmények között adnak jó minőséget. Ennek tudható be, hogy tavaly 40 százalék alatt maradt az étkezési búza aránya az összes termésen belül. Idén jobb ugyan a minőség, de a szakértők pontos arányokat még nem tudnak, hiszen a termés minősítése most folyik.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.