BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiderült, kik húzhatják fel az agráriumot

Nagy szerepük van az állattenyésztőknek az agrárium nemzetgazdasági húzóágazattá válásában – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken Kaposváron, a Kaposvári állattenyésztési napok és társrendezvénye, a Magyar lótenyésztési napok megnyitóján.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Kaposvári állattenyésztési napok és társrendezvénye, a Magyar lótenyésztési napok megnyitóján tartott beszédében az állattenyésztésben rejlő lehetőségek mellett a pénzügyi források fontosságára hívta fel a figyelmet. Elmondta:

az európai uniós tagországok közül Magyarországon bővült a legnagyobb arányban a szarvasmarha-állomány az utóbbi években, a baromfiágazat gazdasági teljesítménye pedig a negyedével nőtt a 2010-2016 közötti időszakban, ami a hetedik legnagyobb bővülés az unóban.

Hangsúlyozta, az agrártárca a jövőben is komoly szakmai partnere kíván lenni az állattenyésztőknek. Utalt arra, az ágazatnak nyújtott segítség részeként a termeléshez kötött támogatásokon keresztül, állatlétszám alapján évente 40 milliárd forintot kapnak állattartók, s további 8 milliárd forintot fordítanak fehérjetakarmányok termesztésének támogatására.

Forrás: AFP

A miniszter szólt az élő genetikai erőforrások védelmének jelentőségéről is. Ezzel kapcsolatban kifejtette,

a vidékfejlesztési program jelentős támogatást nyújt az őshonos állatfajták tartásához, a hozzájuk kapcsolódó kultúrtörténeti értékek megismertetéséhez.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere kiemelte: a somogyi megyeszékhely a magyarországi állattenyésztés egyik fellegvára.

Tossenberger János, a Kaposvári Egyetem rektorhelyettese elmondta: a tizenegyedik alkalommal megrendezett Kaposvári állattenyésztési napokon 200 kiállító mutatkozik be, a háromnapos esemény programjaira 30 ezer látogatót várnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.