BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot esett Venezuela olajtermelése

Kormányzati adatok szerint jelentősen csökkent Venezuela olajtermelése decemberben havi szinten és a múlt év egészében is. A venezuelai kormány ambiciózus terveket készített az olajkitermelés növelésére, de szakértők szerint ezek teljesítéséhez rengeteg pénzre lenne szüksége a gyakorlatilag fizetésképtelen országnak.

Kormányzati adatok szerint a decemberi olajtermelés mintegy 30 éves mélypontra zuhant, és csak napi 1,62 millió hordó volt Venezuelában. Ez napi 216 ezer hordós, mintegy 12 százalékos csökkenés a novemberi szinthez képest. Szakértők 1,75 millió hordó decemberi olajtermelésre számítottak. Most először fordult elő, hogy a tényleges termelés kisebb volt, mint ami a szakértők várakozásában szerepelt.

Manuel Quevedo venezuelai alelnök, aki egyben az olajipari minisztériumot is vezeti, a hét elején azt mondta, hogy az ország olajtermelése ismét közelít a napi 1,9 millió hordóhoz.

Ugyancsak pénteken közölt adat szerint a dél-amerikai ország tavalyi átlagos napi olajtermelése 2,072 millió hordó volt, ami csaknem napi 300 ezer hordós csökkenés a 2016. évben napi átlagot képező 2,373 millió hordóhoz viszonyítva.

Éhségtüntetés Venezuelában Photo: Rayner Pena/dpa/AFP

A venezuelai kormány tervei szerint az idei átlagos olajtermelés napi 2,4 millió hordó fölött alakul majd.

A venezuelai alelnök a hét elején arról is beszélt, hogy továbbra is érvényes az a hosszabb távú terv, amely szerint napi 6 millió hordóra növelik az olajtermelést, amit még a korábbi államfő, Hugo Chávez tűzött ki célul. Szakértők szerint ehhez rengeteg pénzre, főleg külföldi forrásra lenne szüksége a már jelenleg is gyakorlatilag fizetésképtelen, 150 milliárd dolláros adósságot nyögő országnak.

A dél-amerikai ország a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkezik, a térség legnagyobb olajtermelője és a világ tizedik legnagyobb olajexportálója. Az olajágazat adja Venezuela devizabevételének nagyobbik részét.

A kőolaj éveken át tartó nyomott ára azonban kikezdte a venezuelai költségvetést, a kormány pedig rossz válaszokat adott a kihívásokra, ezért mára romokban hever az ország gazdasága.

Az országban tavaly 2600 százalék fölötti volt az infláció . Venezuela pénzügyi gondjait jól tükrözi, hogy január elején ismét nem rendezte hozamtartozását egyik kötvénye után, ezzel pedig a venezuelai kormány és a PDVSA állami olajipari cég összesen már 1,28 milliárd dollár adósság kifizetésével maradt el.

A dél-amerikai országnak idén 9 milliárd dollár adósságot kell rendeznie, míg a devizatartaléka mindössze 9,770 milliárd dollárt tett ki tavaly novemberben.

https://www.vg.hu/gazdasag/durvan-no-venezuelai-minimalber-meg-sincs-ok-az-oromre-729283/

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.