BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az atomhivatalnál Paks II. engedélye

Az évtized végére várható a két új paksi atomblokk kereskedelmi üzemének megkezdése, az erőmű létesítési engedélykérelmét ma reggel kapta meg az atomhivatal.

A Paks II. Zrt. ma reggel 8 órakor beadta a két új atomerőműblokk építésének engedélykérelmét az Országos Atomenergia Hivatalhoz

– jelentette be Pakson a nukleáris kapacitáspótlásért felelős tárca nélküli miniszter.

Süli János közölte, hogy a 283 ezer oldalnyi dokumentum azt hivatott igazolni, hogy a tervezett létesítmény megfelel azoknak az elvárásoknak műszaki, biztonsági, környezeti és telephely szempontból, amelyeket a megbízó elvár, és amelyeket a jogszabályi előírások megszabnak.

Olcsón, gazdaságosan és biztonságosan fog termelni a két új 1200 megawattos blokk

– jelentette ki a miniszter.

Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója, Kovács Pál energiaügyért felelős államtitkár, Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, Becskeházi Attila Csaba, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásához kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésért, innovációért és lokalizációért felelõs államtitkár és Lenkei István, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója (b-j) a Paksi Társadalmi Tanács ülésén 2020. június 30-án.
Fotó: MTI/Sóki Tamás

A földmunkákra vonatkozó engedélykérelmet a Paks II. Zrt. három hónap múlva kívánja beadni a hatóságnak, amelynek szintén három hónapja lesz az elbírálásra. „Innen is megnyugtatok mindenkit, hogy Magyarországon a földmunkák hamarabb történő indítása nem volt ellentétes az európai gyakorlattal, ez mindössze egy lehetőség arra, hogy saját magunknak is szigorúbb ütemezést szabjunk” – magyarázta.

A létesítési engedélykérelem elbírálására a hatóságnak 12+3 három hónapja van, így az építkezés 2021. szeptember végén indulhat. Már most is folyamatosan érkeznek a kiegészítő épületek és más létesítmények engedélyei. A kereskedelmi üzem kezdetének 2029-2030 a céldátuma.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.