BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bill Ackman elítélte, Jack Dorsey kihasználta a brazil bíró döntését

Míg Bill Ackman szerint az X felfüggesztése befektetésre alkalmatlanná teszi Brazíliát, Jack Dorsey örömmel üdvözölte a közösségi oldalára átigazoló ex-X-eseket.

Bill Ackman amerikai milliárdos csatlakozott az Elon Musk X nevű közösségi oldalának brazíliai felfüggesztését elrendelő bírósági végzés elítélőinek táborához, szerinte a döntés elűzheti az országból a befektetőket – írja a Bloomberg.

-
Bill Ackman kiállt Musk és az X mellett / Fotó: AFP

Befektetésre alkalmatlanná válhat Brazília

Pénteken ugyanis Alexandre de Moraes brazil legfelsőbb bírósági bíró elrendelte, hogy az internetszolgáltatók tiltsák le az X elérését, miután a közösségi médiavállalat nem volt hajlandó olyan képviselőt kijelölni az országban, akinek a politikai félretájékoztatás terjesztésében állítólagosan részt vevő fiókok eltávolítására vonatkozó kéréseket kellene végrehajtania.

Moraes elrendelte továbbá Musk egy másik vállalkozása, a Starlink brazíliai pénzeszközeinek a befagyasztását, amelyekből – a bírósági határozatok be nem tartása miatt – az X-re kiszabott bírságokat fedeznék.

„Az X törvénytelen leállítása és a Starlink számláinak befagyasztása Brazíliát rövid úton befektetésre alkalmatlanná teheti” – posztolta ki Ackman szombat este az X-en. 

„Amikor Kína hasonló cselekedeteket követett el, az a tőke meneküléséhez és az értékelések összeomlásához vezetett. Ugyanez vár Brazíliára is, hacsak nem vonják vissza gyorsan ezeket a törvénytelen döntéseket.”

Jack Dorsey-nek nincsenek skrupulusai

A hét végén Brazília legnagyobb internetszolgáltatóinak többsége eleget tett a felszólításnak, ami arra késztette a felhasználókat, hogy az X versenytársaihoz igazoljanak át. 

A Bluesky közösségi médiahálózat, amelyet Jack Dorsey alapított, miután eladta a Twittert, azaz a jelenlegi X-et Musknak, egymillió új felhasználóról számolt be a szombattal végződő három napban, és portugál nyelvű posztok sorát tette közzé, hogy üdvözölje a szolgáltatásra feliratkozó brazilokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.