BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az OpenAI kezdi elveszíteni a Microsoft kegyeit, jelentősen megcsappanhat a támogatása

Az OpenAI és a Microsoft több milliárd dolláros együttműködése megmutatta, hogy az MI-startupoknak nagy jövőjük lehet. Viszont a támogatás folytonosságához az OpenAI-nak változtatnia kellene, különben elveszíti a Microsoft kegyeit.

Tavaly ősszel Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója felkérte a Microsoft vezetőjét, Satya Nadellát, hogy fektessen be újabb milliárdokat az MI-startupba. Bár a Microsoft már 13 milliárd dollárt fektetett az OpenAI-ba, és Nadella eleinte nyitottnak mutatkozott további források biztosítására, Altman tavaly novemberi ideiglenes eltávolítása után a Microsoft átértékelte a helyzetet. 

openai, sam altman
Az OpenAI kezdi elveszíteni a Microsoft kegyeit, jócskán megcsappanhat a támogatása / Fotó: AFP

Az ezt követő hónapokban a Microsoft nem engedett az OpenAI további pénzügyi és számítási kapacitás iránti kérésének, miközben 

az OpenAI várhatóan ötmilliárd dolláros veszteséggel zárja az évet, megizzasztva a Microsoftot is.

Altman korábban „a legjobb barátságként” jellemezte a Microsoft és az OpenAI együttműködését, de az interjúk alapján úgy tűnik, ez a kapcsolat mára meggyengült. Az OpenAI pénzügyi nehézségei és a cégek közötti belső feszültségek veszélyeztetik az öt éve tartó partnerséget. Ez az eset jól példázza, hogy a mesterségesintelligencia- (MI) startupok mennyire függenek a nagy technológiai cégektől a pénz és a számítási kapacitás tekintetében. A Microsoft és az OpenAI közötti kapcsolat a leglátványosabb példa erre a dinamikára – írja a The New York Times. 

Az ChatGPT-t is fejlesztő OpenAI exkluzív szerződést kötött a Microsofttal, amely biztosítja számára a szükséges számítási erőforrásokat. Azonban az OpenAI az elmúlt évben újratárgyalni próbálta ezt a megállapodást, hogy több erőforrást szerezzen, és csökkentse az egyre növekvő költségeit. Ennek eredményeként 

az OpenAI-nak sikerült szerződést kötni az Oracle-lel is,

hogy az további számítási kapacitást biztosítson. A Microsoft közben egy versenytárs, az Inflection nevű cég alkalmazottainak nagy részét is felvásárolta, hogy alternatív MI-technológiákat fejlesszen ki az OpenAI megoldásain kívül.

Valódi céggé válik az OpenAI, Sam Altman is kap részesedést

Az OpenAI eredetileg egyfajta jótékonysági kutatóintézetként indult. Ezzel ugyan a társaság képes volt több tízmillió dollárt összegyűjteni, ám hamarosan kiderült, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztése annyira drága, hogy nem lehet pusztán adományokból finanszírozni.

A befektetők érdekében ezért egy forprofit leányvállalat született, amely a befektetett összeg százszorosában korlátozta a befektetők számára kifizethető nyereséget. A mesterséges intelligenciával foglalkozó startup, úgy tűnik, meghajolt a befektetők akarata előtt, a cég hagyományos vállalattá alakulhat, és részvényekhez juthat a vállalat vezérigazgatója, Sam Altman is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.