BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Párizs, 2022. július 27.Egészségügyi dolgozó előkészít egy majomhimlő elleni védőoltást egy párizsi oltóközpontban 2022. július 27-én. Az utóbbi hónapban Európa több országában vettek nyilvántartásba majomhimlővel fertőzött embereket.MTI/EPA/Pool/AFP/Alain Jocard

Majomhimlő Magyarországon: megkérdezték a szakértőt, kell-e félni tőle

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője szerint egyelőre nem kell félni a majomhimlőtől, sem a szamárköhögéstől. Rusvai Miklós virológus a majomhimlővel kapcsolatban elmondta, hogy az egy háztartásban élők között leginkább a közös törülköző, ágynemű, WC-, pohár-, evőeszeköz-használat lehet kritikus. Az emberek ráadásul a rágcsálóktól fertőződnek meg, mivel Afrikában a helyi konyha szerves részét képezi a kötélmókus vagy a gambiai óriáspatkány.

„Semmiképpen nem kell félni. Tehát sem a majomhimlő, sem egyelőre – hála istennek – a szamárköhögés nem jelent veszélyt” – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. 

Majomhimlő
Majomhimlő: egyelőre nem jelent veszélyt a magyarokra a szakértők szerint / Fotó: Alain Jocard

Az orvos többek között arról beszélt, hogy a majomhimlő először 1970-ben jelent meg emberi megbetegedésként, és a fekete himlőhöz hasonló tüneteket produkál, ám annál enyhébb lefolyású. A vírus apró rágcsálókról terjed át az emberekre, és 

szoros kontaktus szükséges a fertőzéshez, például bőrérintkezés vagy szexuális kapcsolat révén.

Kiemelte: a járvány mostani hullámának veszélye abban rejlik, hogy egy genetikai mutáns variáns terjed, amely könnyebben fertőz emberről emberre. Bár a fertőzés eddig elsősorban a Kongói Demokratikus Köztársaságra korlátozódott, a vírus most már a szomszédos országokban is megjelent.

Szlávik rámutatott: Kongónak 10 millió adag vakcinára lenne szüksége, miközben jelenleg csak 200 ezer adag áll rendelkezésre. Az oltások elsősorban a rizikócsoportok számára érhetők el, és azoknak javasolt, akik kapcsolatba kerülhetnek a fertőzöttekkel.

Bár a majomhimlő veszélyes lehet, a szekértő hangsúlyozta, hogy 

a betegség súlyos formái általában csak gyermekeknél és immunhiányos betegeknél fordulnak elő. 

Rusvai Miklós az Economixnak nyilatkozva leszögezte, hogy a majomhimlő nem annyira fertőző, mint a koronavírus vagy az influenza, miután a ragályosakkal ellentétben nem cseppfertőzéssel terjed (előbbihez tartozik a kanyaró, az influenza és a Covid).

A virológus felhívta a figyelmet, hogy az egy háztartásban élők között leginkább 

  • a közös törülköző, 
  • ágynemű, 
  • WC-, 
  • pohár-, 
  • evőeszeköz-használat lehet kritikus. 

Megjegyezte azt is, ha csak egy villamoson utazunk egy fertőzöttel, nem fogjuk elkapni a betegséget.

A vírus másik jelentős része ugyanakkor olyan emberek között terjed, akik vadásznak, vagy feldolgozzák az afrikai térségben honos őserdei állatok húsát, mert az állatok körében tünetmentesen terjed. Az emberek a rágcsálóktól fertőződnek meg, mivel Afrikában a helyi konyha szerves részét képezi például a kötélmókus vagy a gambiai óriáspatkány.

Így kezdődött a Covid is: Kínában elkezdték szűrni a beérkező turistákat majomhimlőre

Kínában megkezdik az országba érkezők majomhimlő szűrését. A kínai vámhatóság a következő hat hónapban minden belépőt meg fognak vizsgálni, aki a majomhimlővel érintett országból érkezik, vagy kapcsolatba kerülhetett majomhimlős esettel, illetve a megbetegedés tüneteit mutatja.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.