BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
A healthcare worker cleans and disinfects an ambulance after dropping a patient at the Intensive Care Unit (ICU) at Danderyd Hospital near Stockholm on May 13, 2020, during the coronavirus COVID-19 pandemic. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)

Európában is megjelent a majomhimlő

Egy személy egy olyan afrikai régióban fertőződött meg, ahol ez a változat súlyos járványkitörést okozott. Fontos hangsúlyozni, hogy a hatóságok szerint a lakosság nincs veszélyben egy eset miatt.

Az ország első majomhimlős megfertőződését jelentették be csütörtökön Svédországban, és ez az Mpox-Klade I vírusváltozat első Afrikán kívüli diagnosztizálása.

A healthcare worker cleans and disinfects an ambulance after dropping a patient at the Intensive Care Unit (ICU) at Danderyd Hospital near Stockholm on May 13, 2020, during the coronavirus COVID-19 pandemic. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Fotó: AFP

Olivia Wigzell, a svéd közegészségügyi hivatal vezetője szerint az érintett egy olyan afrikai régióban fertőződött meg, ahol ez a változat súlyos járványkitörést okozott. Hozzátette, hogy a svéd lakosság nincs veszélyben az egy eset miatt.

Szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi horderejű egészségügyi veszélyhelyzetet rendelt el a majomhimlő Afrikában terjedő új variánsa miatt. A WHO főképpen egy olyan vírusvariáns miatt aggódik, amelyet 2023 végén mutattak ki a Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) keleti részén. 

Az Mpox-Klade I változat Ib jelű alvariánsáról van szó. Bár részletekbe menő tanulmányok még nem készültek, szakemberek abból indulnak ki, hogy fertőzőbb és súlyosabb megbetegedést idézhet elő az eddig ismert variánsoknál.

Az Mpox-Klade I változat az utóbbi hetekben a KDK mellett Ugandában, Ruandában, Burundiban és Kenyában is megjelent. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója szerint létfontosságú az összehangolt nemzetközi fellépés a járványkitörés megfékezése és emberéletek megmentése érdekében.

A Kongói Demokratikus Köztársaság csütörtökön közölte, hogy az év eleje óta a vírus már legkevesebb 548 ember halálát okozta az országban.

Franciaországra is átterjedt a kéknyelv-betegség

A kéknyelv-betegség az állatok érfalát károsítja, a tünetek általában a fertőzés után három-hét nappal jelentkeznek. A vírus egyéb állatokra és az emberre nem veszélyes, humán megbetegedést nem okoz. A kérődzőknél, elsősorban a birkáknál azonban a beteg állat pusztulásával járhat.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.