BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Berobbant a súlycsökkentő gyógyszer Közép-Európába, zsákolják a magyarok is

Aki csak teheti, fogyni akar, a környező országokban is, komoly felfutása van a dán Novo Nordisk gyógyszergyártó termékének. Az Ozempic súlycsökkentő hatású, mert jelentősen csökkenti az étvágyat, pedig a gyógyszert nem is fogyókúrázásra ajánlják, hanem a II-es típusú diabétesz kezelésére. Akinek éppen eltér a normál tartománytól a testtömegindexe, nem gyógyszerrel kellene fogyni, hanem életmódváltással. Ennek ellenére tömegek kezdték el használni régiónkban is, súlyos visszaélések is történtek nem egy esetben.

Az elhízás és a szövődményként megjelenő cukorbetegség egyre sürgetőbb megoldást igényel a gyógyszeripartól is, hogy azok a betegek, akik már saját erőből nem képesek változtatni az életmódjukon, esélyt kapjanak arra, hogy helyreállítsák az egészségüket. Az egyik vezető termék jelenleg ebben a szegmensben  az Ozempic. Csökkenti az étvágyat, a központi idegrendszerre hat, így könnyebb elviselni az alacsonyabb kalóriabevitelt. Ha csökken az étvágy, sokkal kevesebb étel elegendő, ez eredményezi a rövid időn belüli a komolyabb fogyást.

Montreal,,Ca,-,16,November,2023:,Ozempic,Semaglutide,Injection,Pens
Az Ozempic a közép-európai régióban nagy érdeklődést váltott ki / Fotó: Shutterstock

Nagyon megy az Ozempic a horvátoknál 

A gyógyszer annyira sikeres, hogy időnként átmeneti készlethiány lépett fel belőle, ez pedig arra sarkallta a gyógyszerhamisítókat, hogy piacra dobják a szerek illegális másolatait. A Novo Nordisk májusban kilenc pert indított az Egyesült Államokban, mert az Ozempicet és a Wegovyt is másolni kezdték illegális módszerekkel. Az illegális gyártók gyakran szennyezett hatóanyagokat használnak, a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, senki ne vásároljon hamisított fogyasztószert a feketepiacon.

Augusztus elejétől havonta 20 ezer doboz érkezik a világszerte egyre népszerűbb fogyasztószerből Horvátországba, a szakemberek komoly felfutásnak tartják ezt a mennyiséget. Egyre többen választják a fogyásnak ezt a módját a szomszédos országokban is. Szlovéniában a hatóságok lekapcsoltak egy weboldalt, ahol engedély nélkül forgalmazták az Ozempicet és a Wegovyt is, ráadásul utóbbinak nincs engedélye még déli szomszédunknál. Szerbiában eleinte vény nélkül árultak, ott is kialakult a hisztéria, ahogy a sajtó fogalmazott, így az állam reagált és beavatkozott, jelenleg már csak orvosi ajánlásra és receptre lehet felírni. 

Romániában a hatóságok májusban felgöngyölítettek egy egészségügyi dolgozók által működtetett bűnszövetkezetet. Egy bukaresti magánklinika asszisztensnője irányította a hálózatot, állami támogatású receptek százait állította ki, amivel aztán a vásárlók kiválthatták a gyógyszertárban a szemaglutid hatóanyagú gyógyszert. Az derült ki, hogy az asszisztensnő több mint 700 receptet hamisított, ezzel pedig egymillió lejes kárt okozott az állami egészségbiztosítónak. Szlovákiában is nagy a keletje a fogyasztógyógyszernek, július elején ott is készlethiány mutatkozott. A múlt év utolsó hónapjaihoz képest 2024 első negyedévében megduplázódott a felírt gyógyszer mennyisége.

Mennyi Ozempic fogy Magyarországon? 

Néhány hete a Magyar Nemzet rákérdezett, mennyi Ozempic fogy Magyarországon. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) június eleji tájékoztatása szerint havonta

  • Ozempic (0,25 mg-os) 2 ezer ampulla,
  • Ozempic (0,5 mg) 8 ezer ampulla
  • Ozempic (1 mg) 25 ezer ampulla

 

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az Ozempic nevű készítmény a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőttek kezelésére javallott, abban az esetben, amikor a diéta és a fizikai aktivitás önmagában nem elegendő. 

Kiemelték: a már kialakult 2-es típusú cukorbetegség kezelésére és nem annak megelőzésére alkalmazható, azaz nem fogyókúrás szer. Az Európai Gyógyszerügynökség és az NNGYK közös állásfoglalást adott ki a kezelőorvosok részére, amelyben felhívja a figyelmet, hogy fogyókúrás szerként tilos rendelni betegeiknek, engedély nélküli, indikáción túli gyógyszeralkalmazásnak tekinthető, amely elvonja a készleteket a valóban rászorulók elől – írta a Magyar Nemzet.  Tb-támogatással a 0,5 mg-os kiszerelés ára 36 ezer forint körül van. 

Nagyon éles verseny folyik a gyártók között ezen a hatalmas piacon, mindenki ki szeretné venni a részét a túlsúlyosok lefogyasztásából. A vezető gyártók egyelőre nem tudják ellátni az igényeket, generikus gyógyszerek nem léteznek egyelőre, így aki teheti, fejleszt. Mint korábbi cikkünkben írtuk, többek között kínai gyártó is előállt egy ígéretes hatóanyaggal.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.