BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Slimming syringes

A demencia ellen is hatékonyak lehetnek a súlycsökkentő gyógyszerek

A tanulmány a legújabb a vizsgálatok sorában, amely az elhízás elleni gyógyszerek fő összetevőjének a lehetséges előnyeit mutatják ki a cukorbetegség szabályozásán és a fogyáson túl.

Egy év Ozempic-kezelés után a betegek 48 százalékánál alacsonyabb volt a demencia kockázata azokhoz képest, akik szitagliptint, egy régebbi készítményt szedtek – derül ki Oxfordi Egyetem tanulmányából.

Slimming syringes
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A Bloomberg szerint a tanulmány a legújabb a vizsgálatok sorában, amely az elhízás elleni gyógyszerek fő összetevőjének, a szemaglutid lehetséges előnyeit mutatják ki a cukorbetegség szabályozásán és a fogyáson túl. Ugyan a szívre és a vesékre gyakorolt pozitív hatás a fogyáshoz kapcsolódik, de más területeken is felmerültek lehetőségek.

Például a tudósok azt is vizsgálják, hogy a gyógyszer segíthet-e az alkoholizmus kezelésében azáltal, hogy csökkenti az ivás iránti késztetést. Sőt, sokan számoltak be terhességről, annak ellenére, hogy korábban termékenységi problémákkal küzdöttek, fogamzásgátlót szedtek vagy épp koruk miatt azt gondolták, hogy már nem eshetnek teherbe.

Biden rápirított a kapzsi gyógyszergyártókra – pellengéren a Novo és a Lilly

Joe Biden elnök és Bernie Sanders demokrata szenátor a USA Today napilapban kedden megjelent, közösen jegyzett cikkükben felszólították a két legnagyobb fogyasztószergyártót, a dán Novo Nordiskot és az amerikai Eli Lillyt, hogy vegyenek vissza áraikból, mert számítások szerint ha csak minden második túlsúlyos vagy elhízott amerikai megkapja a kezelést, az éves szinten 411 milliárd dolláros kiadást jelent. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.