BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Novo Nordisk: súlyos problémákat látnak a befektetők

Hiába emelt éves bevételi tervén a súlycsökkentőiről világhírűvé vált dán gyógyszergyártó, a profit várható apadása szíven ütötte a befektetőket. A Novo Nordisk versenyt fut az idővel és nagy ellenlábasával, az amerikai Eli Lillyvel a fogyasztószerek piacán.

A súlycsökkentő hatású gyógyszereivel a fél világot meghódító Novo Nordisk a betegeknek jó hírekkel szolgált, a befektetőknek már kevésbé a szerda reggel publikált második negyedéves gyorsjelentésében. A dán gyógyszergyártó azon dolgozik, hogy piacütő termékeit minél nagyobb mennyiségben tudja gyártani és minél több országban tegye elérhetővé. 

Novo Nordisk Employees work on the production line at the Novo Nordisk factory in Hilleroed on September 26, 2023. Novo Nordisk is a leading global healthcare company, founded in 1923 and headquartered in Denmark, aiming to defeat diabetes and other serious chronic diseases such as obesity and rare blood and endocrine disorders. On June 12, 2023, the company announced plans to invest 15.9 billion Danish kroner to expand an existing Active Pharmaceutical Ingredient (API) production facility in the country. (Photo by Sergei GAPON / AFP)
A Novo Nordisk nem tud lépést tartani a hatványozódó fogyasztói igényekkel / Fotó: Li Ran / Xinhua via AFP

A vállalat növeli termelését, és ezzel párhuzamosan az üzleti év bevételi kilátásain is javított: a korábbi, árfolyamhatásoktól szűrten 19–27 százalékos bővülés helyett már 23–29 százalékosat várnak, ám az üzemi eredménynél lefelé módosítottak, méghozzá a 22–30 százalékos növekedési ütemről 20–28 százalékosra. 

A Novo Nordisk bevétele negyedével nőtt

Ennek hátterében egy sikertelen, a teszteken elbukott vesebetegségek elleni készítményükkel kapcsolatos, 5,7 milliárd dán koronás (760 millió euró) leírás húzódik meg.

A második negyedévben az Európa legértékesebb tőzsdecégévé előlépett Novo Nordisk 68,08 milliárd koronás (9,11 milliárd euró) bevétellel zárt, ez 25 százalékos éves növekménynek felel meg. A teljes bevételből 17 százalékkal részesedik a Wegovy sztárgyógyszerük, melynek forgalma egy év alatt 53 százalékkal nőtt. 

A súlycsökkentőből befolyt 11,66 milliárd koronával szemben az elemzők átlagosan 13,54 milliárdos forgalmat reméltek, ez tehát hideg zuhanyként hatott rájuk. 

A Wegovy első számú piacán, az Egyesült Államokban egyébként tartós súlycsökkentéshez szükséges ismétlő dózisokból nincs hiány, viszont a kezelést elindító, emelt hatóanyagú injekciókból nem tudnak eleget gyártani a cég. Ez azért is problémás, mert a Novo Nordisk összbevételének 56 százaléka arról a piacról folyik be.

Wegovy Photo Illustrations, fogyasztószer, wegovy, ozempic
A Wegovyt legutóbb az ausztrál piacra vezették be pár héttel ezelőtt / Fotó: AFP

Ráadásul a 25,93 milliárd koronás (3,47 milliárd euró) üzemi eredmény a Reuters 27,3 milliárdos elemzői konszenzusánál is gyengébb volt, ahol éves plusz 9 százalék volt. Adózás után ebből 20,05 milliárd korona (2,69 milliárd euró) maradt, ez az egy évvel korábbinál csupán 3 százalékkal több. 

Elszálltak a kiadások

Eközben a kiadások is folyamatosan nőnek, a kapacitásbővítő beruházások viszik a pénzt, míg kutatás-fejlesztésre a negyedévben 127 százalékkal költött többet a Novo Nordisk (16,16 milliárd korona, azaz 2,17 milliárd euró), ám ez hamarosan eredményt hozhat, mivel a vérzékenység kezelésére kifejlesztett, Mim8 kódnéven nyilvántartott készítményük jó eredménnyel zárt a tesztelések harmadik fázisában, így nagy valószínűséggel gyógyszer válik belőle. 

 

Szintén pénzre lesz váltható az Európai Unió azon ajánlása, amely szerint a Wegowy súlycsökkentő gyógyszerük mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának és a halálozásoknak a kockázatát. Az

  • Ozempic
  • és a Wegovy

súlycsökkentő gyógyszereinek köszönhetően mára 532 milliárd euró piaci értékűre hízott Novo Nordisk részvényárfolyama 3,2 százalékot vesztett a koppenhágai kereskedés első órájában, a befektetők ugyanis aggódnak, hogy a gyógyszereik kínálata nem elég gyorsan növekszik, s a fő rivális amerikai Eli Lilly állva hagyja őket. A 44 százalékról 38,1 százalékra zsugorodott üzemi haszonkulcs sem nyerte el a tetszésüket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.