Extra

Új királyukat ünneplik a britek: először köszöntötte alattvalóit királyként III. Károly

Mintegy 350 ezer fős tömeg fogadta a királyt a Buckingham-palota előtt.

Először köszöntötte népét uralkodóként a Buckingham-palota teraszáról III. Károly király, akit szombaton koronáztak meg a londoni Westminster-apátságban.

Fotó: AFP

Károly és hitvese, Kamilla – akit szintén megkoronáztak – a kétórás ceremónia után, hatalmas katonai díszkísérettel érkezett vissza a palotához az angol-brit monarchia ősi koronázó templomából. A palota előtti térre a rendőrség nem sokkal később beengedte az uralkodó üdvözlésére összegyűlt, 350 ezer fősre becsült tömeget, amely teljesen megtöltötte a palota és az Admiralitás között húzódó Mall sugárutat.

Ezután lépett ki a teraszra – rövid időn belül kétszer is – III. Károly és Kamilla királyné, mindketten koronával a fejükön. 

Károly a kétezer gyémánttal ékesített birodalmi állami koronát (Imperial State Crown) viselte, Kamillán Mária királynő koronája volt. Ez a korona 1911-ben készült V. György király felesége, Mária számára.

Ez volt III. Károly király első ceremoniális megjelenése uralkodóként a Buckingham-palota teraszán, amelyre a királyi család tagjai rendszerint történelmi jelentőségű események alkalmából lépnek ki.

A hatalmas üdvrivalgással fogadott királyi pár mellett megjelent a teraszon III. Károly elsőszülött fia, Vilmos trónörökös, walesi herceg és felesége, Katalin walesi hercegnő gyermekeik társaságában, valamint Károly legfiatalabb testvére, Eduárd edinburghi herceg és családja.

Nem volt jelen azonban Harry sussexi herceg, III. Károly másodszülött fia, 

aki több mint három éve felhagyott a királyi család magas rangú tagjaként végzett munkájával, és amerikai feleségével, Meghan hercegnővel együtt Kaliforniába költözött. A sussexi herceg az apátságban tartott koronázási ceremóniáról is egyedül távozott.

A teraszon megjelent királyi család tiszteletére több katonai helikopter és a brit királyi légierő (RAF) Red Arrows nevű híres műrepülő századának köteléke is átrepült a palota felett. Az eredeti tervek szerint légi díszszemlén 67 repülőgép vett volna részt, de az esős, felhős idő miatt alaposan szűkítették a légi parádé programját.

Novák Katalin személyében hivatalban lévő magyar államfő most először vett részt brit uralkodó koronázásán.


 

III. Károly koronázás Buckingham Palota
Kapcsolódó cikkek