BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Portrait of writer Jon Fosse

Irodalmi Nobel-díj 2023: Jon Fosse norvég író kapta meg az elismerést

A Svéd Akadémia Fossének ítélte az idei irodalmi Nobel-díjat, de a sokáig nagy esélyesnek tartották Krasznahorkai Lászlót és Nádas Pétert is.

Jon Fosse norvég írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.  A díjat „olyan innovatív színdarabokért és prózáért kapta, amelyek hangot adnak a kimondhatatlannak” – mondta a szerzőt bemutatva Mats Malm, a Svéd Akadémia titkára. 

A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át. A norvég drámaíró idén is a bukmékerek nagy kedvence volt, azonban sokak számára két magyar író, Krasznahorkai László és Nádas Péter is az esélyesek között volt

Nádas és Krasznahorkai is ott volt az első 20-ban, bár a fogadóirodák oddsai (fogadási esélyei) óránként változtak. 

Az irodalmi Nobel-díjról a Svéd Akadémia tagjai döntenek. Az elismerés történetében eddig csak egyszer díjaztak magyar szerzőt: 2002-ben Kertész Imre nyerte el a díjat Sorstalanság című művével. 

Az irodalmi Nobel-díjat 1901 óta 116. alkalommal ítélték oda, a kitüntetést hét alkalommal – 1914-ben, 1918-ban, 1935-ben, valamint 1940–1943 között – nem osztották ki, a 2018-as díj odaítélését pedig az akadémiát megrázó botrány miatt 2019-re halasztották. A kitüntetettek száma 120, mivel négy alkalommal (1904-ben a francia Frédéric Mistral és a spanyol José Echegaray, 1917-ben a dán Henrik Pontoppidan és Karl Gjellerup, 1966-ban az izraeli Smuél Joszéf Agnon és a német Nelly Sachs, 1974-ben a svéd Harry Martinson és Eyvind Johnson) megosztva részesültek az elismerésben.

Az elmúlt napokban két magyar kutató kapott Nobel-díjat. Karikó Katalin az mRNS-oltóanyagok kifejlesztéséért, míg Krausz Ferenc az attoszekundumos fényimpulzusok kutatásáért érdemelte ki a legrangosabb tudományos díjat. Krausz Ferenc elismerésével 16-ra nőtt a magyar Nobel-díjasok száma. Az orvosi-élettani kategóriában négy, fizikai Nobel-díjasból így már szintén négy, kémiai kategóriában öt, irodalmi Nobel-díjból egy, békedíjazottból egy és közgazdasági elismerésből szintén egy magyar díjazott van már.

Éppen az idén egymillió svéd koronával emelték meg a Nobel-díjjal járó jutalom összegét – erről néhány hete tájékoztatott a Nobel Alapítvány. Ez azért is lehet érdekes, mert két magyar tudósnak is odaítélték 2023-ban a legmagasabb szintű tudományos elismerés. Azzal, hogy a svéd alapítvány növelte az elismeréssel járó jutalmat, 

immár 11 millió svéd koronát fizetnek ki a nyerteseknek. Ez átszámítva mintegy 363 millió forint

Mivel Karikó Katalin és Krausz Ferenc is megosztva kapta meg a díjat, ezért ez az összeg sem teljes egészében kerül hozzájuk. Karikó Katalin ennek a felét, durván 182 millió forintot, Krausz Ferenc pedig a harmadát, nagyjából 121 millió forinttal vihet haza.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.