BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Virtual,Screen,Showing,Login,Results,And,Actions,On,An,Ai

Mark Zuckerberg és a Spotify vezérigazgatója nekiment az Európai Uniónak

A két üzletember egy véleménycikkben kritizálta a nyílt forráskódú mesterséges intelligenciát érintő európai jogszabályokat. A milliárdosok szerint a következetlenségek – például az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) – hátráltatják a mesterséges intelligencia fejlesztését és bevezetését.

Mark Zuckerberg, a Meta és Daniel Ek, a Spotify vezérigazgatója célba vette az európai törvényhozókat: szerintük az EU fojtogató és következetlen szabályozást alkalmaz, amely akadályozza a technológiai vállalatok bővülését.

Virtual,Screen,Showing,Login,Results,And,Actions,On,An,Ai
Fotó: Shutterstock

A két üzletember egy véleménycikkben kritizálta a nyílt forráskódú mesterséges intelligenciát (MI) érintő európai jogszabályokat. A milliárdosok szerint a következetlenségek – például az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) – hátráltatják a mesterséges intelligencia fejlesztését és bevezetését.

A két milliárdos úgy véli, hogy az európai szuverenitás és versenyképesség növelését célzó törvények éppen az ellenkezőjét érik el, az Európai Uniónak inkább egyszerűsítenie és harmonizálnia kellene a szabályozást, kihasználva az egységes, mégis sokszínű piac előnyeit.

A vezérigazgatók arra a következtetésre jutottak, hogy Európának új megközelítésre, világosabb szakpolitikákra és következetesebb végrehajtásra van szüksége. Hangsúlyozták, hogy sürgős fellépés nélkül a kontinens elszalasztja a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőséget és végleg lemarad a versenyben, pedig generációnként egyszer adódik ilyen lehetőség.

Példaként említik, hogy júliusban a Meta nem indította el Európában a saját fejlesztésű mesterséges intelligenciáját. A lépés előzménye, hogy a cég az MI-t a Facebook- és Instagram-felhasználók nyilvánosan elérhető bejegyzéseiből tervezte képezni. Azonban az ír adatvédelmi szabályozó hatóság felszólította a vállalatot, hogy ne használja fel az adatokat.

A Meta saját megoldást dobott piacra

A Metának Llama néven saját nagy nyelvi modellje van, amelynek a legújabb verziója (Llama 3) áprilisban jelent meg, és ez hajtja a cég Meta AI nevű mesterségesintelligencia-asszisztensét. A vállalat chatbotja a WhatsApp, az Instagram, a Facebook és a Messenger alkalmazásban érhető el ingyen, de Európában egyelőre nem használható.

A Meta AI képeket generál, kérdésekre válaszol és animációkat készít. Bár az MI általánosságban lenyűgözte a kutatókat, az etikusok és a törvényhozók egyre jobban aggódnak amiatt, hogy a szabályozás nélküli rendszerek milyen károkat okozhatnak a társadalomban. Emiatt egyre több országban fogadnak el törvényeket, az Európai Unió tavasszal hozott jogszabályt a mesterséges intelligenciáról.

A mesterséges intelligenciát felügyelő hivatalt hozott létre az EU

Mesterséges intelligenciát felügyelő hivatalt hozott létre az Európai Unió. A 140 fős hatóság feladata, hogy szabályozza az MI alkalmazását az új, átfogó európai uniós rendelet keretében. A hivatal munkatársai technológiai szakértők, jogászok és közgazdászok, akik kulcsszerepet játszanak a mesterséges intelligenciáról szóló rendelet végrehajtásában. 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.