BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Elstartolt az elmúlt évtizedek legfontosabb űrutazása – a Polaris tapasztalatai nagyban segíthetik Elon Musk tervét

A küldetésen a két női és két férfi űrhajós olyan magasságra repülnek, ahol magáncég asztronautája még nem járt: a résztvevők űrsétát tesznek és tesztelik a SpaceX eszközeit, űrruháját.

Ma reggel elstartolt a Polaris Dawn űrmisszió: a SpaceX Dragon űrkapszula négyfős legénységgel reggel útnak indult a floridai Kennedy Űrközpontból. Az utat eredetileg augusztusra tervezték, de kisebb technikai problémák miatt halasztani kellett.

Fotó: AFP

A Reuters szerint a küldetés vezetője a milliárdos amerikai üzletember, Jared Isaacman, aki finanszírozta az űrutazást. Vele repül a SpaceX két vezető mérnöke, Sarah Gillis és Anna Menon, míg a pilóta az amerikai légierő nyugalmazott alezredese, Scott Poteet. A misszió során az űrhajó 1400 kilométeres magasságban áll Föld körüli pályára.

A résztvevők űrsétát tesznek és tesztelik a SpaceX eszközeit, űrruháját. Mivel az űrhajónak nincs zsilipje, és abban vákuum uralkodik majd, a legénység könnyen elhagyhatja az egységet. A kísérletben azt is vizsgálják, hogyan hat a sugárzás és az űr az emberi szervezetre és tesztelik a Starlink műholdhálózat lézeralapú kommunikációját az űrben.

A SpaceX elképzelése szerint ez fontos technológiai előrelépés lehet a mélyűri kommunikáció jövője szempontjából, mivel ilyen hálózat nemcsak a Föld, de a Hold és a Mars körül is működhet. A mostani út különlegessége, hogy utoljára 50 évvel ezelőtt járt ember ilyen távol a földtől, ráadásul Menon és Gillis az első nők, akik ilyen magasra jutnak.

A küldetésen a két női és két férfi űrhajós olyan magasságra repülnek, ahol magáncég asztronautája még nem járt. Ha az utazás sikerrel jár, az a jövőben nagy lökést adhat az űrturizmusnak, bár ezt egyelőre csak a leggazdagabbak engedhetik meg maguknak. Továbbá az itteni tapasztalatok nagyban segíthetik Elon Musk jövőbeni tervét.

Az üzletember azt ígéri, hogy két éven belül a Marsra küldheti a SpaceX űrhajóját, négy év múlva pedig az első asztronauták is ráléphetnek a vörös bolygó felszínére. A Polaris Dawn teljes küldetése nagyjából öt napig tart.

Véget érhet a rémálom: a SpaceX hazahozza a Nemzetközi Űrállomáson rekedt űrhajósokat

Csak a jövő év elején térhetnek vissza a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) rekedt űrhajósok, akik eredetileg mindössze egy 8 napos tesztmisszióra indultak a Boeing Starliner űrhajójával. Az űrhajósokat nem a Boeing hibás eszköze fogja hazahozni, hanem a SpaceX űrhajója szállítja majd a Földre, miután a Boeing a mai napig nem tudta a Starliner hibáját megjavítani.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.