BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelentősen eshetnek az árak a brit ingatlanpiacon

Nyolc százalékot megközelítő mértékben zuhanhatnak jövőre a brit lakóingatlan-árak az emelkedő hitelkamatok környezetében – áll a legnagyobb brit jelzálogkölcsönző csoport, a Lloyds Banking Group csütörtöki előrejelzésében. Más nagy londoni házak szerint olyan globális szintű ingatlanár-zuhanás sem kizárható, amely a világgazdaság növekedését a stagnálás közelébe lassíthatja.

A Lloyds harmadik negyedévi előzetes eredményjelentéséhez csatolt előrejelzés négy lehetséges forgatókönyvet tartalmaz. A kedvező változat esetén 2023 egészében 2,3 százalékkal csökkennének a brit lakóingatlan-árak, ezt azonban ütemes visszalendülés követné, és a 2022–2026-os időszakban évenként átlagosan 5 százalékos növekedés lenne várható. A Lloyds alapeseti forgatókönyve szerint jövőre 7,9 százalékkal, 2024-ben további 0,5 százalékkal csökkenne a lakóingatlanok ára Nagy-Britanniában, és a 2026-ig tartó időszak évenkénti átlagában is mindössze 0,2 százalékos árnövekedéssel lehetne számolni. A borúlátó forgatókönyv megvalósulása esetén 2023-ban 12,9 százalékkal, 2024-ben 8,9 százalékkal, 2022–2026 között évi átlagban 5,5 százalékkal zuhannának a lakossági ingatlanárak a brit piacon. A súlyosan borúlátónak nevezett forgatókönyv jövőre 17,9 százalékos, 2024-ben 16,6 százalékos, a következő négy évben évente átlagosan 10 százalékos lakóingatlan-árzuhanást jelentene.

A forgatókönyvcsokrot bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Lloyds 4 százalékon tetőző brit jegybanki kamatszinttel számol 2024-ben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.