BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elkezdődött a budapesti lakásárak csökkenése

Általában a stagnálás jellemzi a fővárosi ingatlanpiacot, de vannak kerületek, ahol már az árcsökkenés is látszik – olvasható az Otthon Centrum közleményében. A vásárlók kevésbé voltak aktívak az elmúlt negyedévben, illetve a külkerületek kisebb lakásai voltak a népszerűbbek. A belváros „exkluzív”, drága lakásai iránt megcsappant a kereslet.

Budapesten megtorpantak a használt lakások árai, sőt egyes kerületekben még csökkenést is lehet látni – írta közleményében az Otthon Centrum (OC). A cég elemzési vezetője elmondta, hogy a kereslet átalakult a fővárosban. A vásárlók kevésbé érdeklődnek a használt házakért, illetve a kifejezetten drága lakások sem számítanak manapság népszerűnek.

20211202 BudapestOtthon Centum OtthoncentrumIngatlan közvetítőFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG20211202 Budapest
Otthon Centum 
Otthoncentrum
Ingatlan közvetítő

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Éves összehasonlításban ugyan az értékesített panel- és téglalakások ára még mindig emelkedő tendenciát mutat, de az idei második negyedéves adatokat összevetve az esztendő első három hónapjában mért számokkal már egyértelmű változás érezhető – erről Soóki-Tóth Gábor beszélt. Hozzátette, hogy az ingatlanpiaci áremelkedés lényegében megállt, több városrészben és lakástípus esetében pedig csökkent az ár. Azt is kiemelte, hogy a korábbi évekhez képest alacsonyabb az adásvételek száma, emiatt egy-egy negyedév átlagos négyzetméterárát erősen befolyásolják az adott időszakban értékesített ingatlanok egyedi jellemzői. Ilyen egyedi jellemző az állapot vagy a lokáció.

Téglalakások átlagos négyzetméterárai a budapesti kerületekben:

I. – 1,1 millió forint

II. – 1,44 millió forint

III. – 1,1 millió forint

IV.   933 ezer forint

V. – 1,23 millió forint

VI. – 991 ezer forint

IX. – 966 ezer forint

XI. – 1,1 millió forint

XII. – 1,1 millió forint

XIII. – 1,2 millió forint

XVI. – 960 ezer forint

A többi fővárosi kerületben a négyzetméterárak 800 és 900 ezer forint között mozognak. A teljes budapesti átlagár 1,01 millió forint.

A legtöbb kerületben az előző negyedévhez képest plusz-mínusz 5 százalékos árváltozást mért az OC – összegzett Soóki-Tóth Gábor. Azt is elmondta, hogy a legnagyobb drágulást, 20 százalékos növekedést a II. és a XVIII. kerületben mérték. A VII. kerületben 15 százalékkal, a XVI. kerületben 10 százalékkal emelkedett az átlagos négyzetméterár. Visszaesésre is van példa, 

az I. és az V. kerületben 20 százalékkal, a XI. kerületben 10 százalékkal mérséklődött az értékesített lakások átlagos négyzetméterára. 

 

Kijött a várva várt rendelet: bejelentették a babaváró-változás részleteit

A hitel mértéke, a törlesztőrészlet maximuma és az igénybevétel feltételei is változnak. A nem teljesítés esetén fizetendő büntetést azonban nem lehet előre kiszámolni.

 

A panellakások is hasonló árváltozást mutattak

A panellakások négyzetméterára 741 ezer forint volt április és június között, ami 1,1 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest, de 0,8 százalékkal alacsonyabb az előző negyedévinél. A legdrágább a XI. kerület 890 ezer forinttal, ennél a IX. kerület 869 ezer és a XIII. kerület 808 ezer forintos átlagárával valamivel olcsóbb. A XIV. kerületben már 760 ezer, a III. és IV. kerületben pedig 727 ezer forint egy négyzetméter átlagára. A többi kerületet a 650–750 ezer forint közötti árazás jellemzi – a XX. kerületben 673 ezer, a XVIII. kerületben 650 ezer forint az átlagérték. Szinte minden kerület plusz-mínusz 5 százalékos árváltozáson belül mozgott az előző negyedévhez képest. Ennél nagyobb, 6 százalékos változás a XIV. és XVIII. kerületben volt mérhető, itt ennyivel csökkent az átlagos négyzetméterár.

A használt házak négyzetméterára 647 ezer forint volt 2023 II. negyedévében. Noha ez 7 százalékkal magasabb az I. negyedévben mértnél, de az előző év azonos időszakánál pont ennyivel alacsonyabb. Ez a trend elsősorban a már említett összetételhatásnak tudható be. 

Jócskán lecsökkent az érdeklődés a használt házak iránt, jóval kevesebb az adásvétel, ezért az átlagot jobban befolyásolja az adott ingatlanok kerületen belüli elhelyezkedése vagy műszaki állapota.

Ebben a szegmensben Budán 926 ezer forint az átlag, míg Pesten 570 ezer forint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.