BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzemanyag: újabb látványos áresést hirdettek meg csütörtöktől Magyarországon – lélektani határ alatt a benzin és a dízel

Bejelentették a friss üzemanyagárakat a nagykereskedők. Két hónapja nem drágult az üzemanyag Magyarországon.

Úgy tűnik, van, ami örök: ismét üzemanyagár-csökkenést jelentettek be a magyar nagykereskedők – erre a Holtankoljak.hu hívta fel a figyelmet szerdán délelőtt.

Galati,,Romania,-,June,28,,2016.,Mol,Gas,Station.,Mol
Üzemanyag: újabb látványos áresést hirdettek meg csütörtöktől Magyarországon – lélektani határ alatt a benzin és a dízel / Fotó: Shutterstock

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint a héten csütörtökön tovább esnek a hazai üzemanyagárak. Ennek okát a Brent típusú olaj jelentős árcsökkenésében jelölte meg. 

Holnaptól a benzin beszerzési ára bruttó 4 forinttal változik, míg a gázolajért bruttó 7 forinttal fizetnek kevesebbet a töltőállomások.

Ma, szerdán az alábbi átlagárakra számíthatnak a járművezetők:

  • 95-ös benzin: 586 forint/liter,
  • gázolaj: 596 forint/liter.

Vagyis elmondható, hogy mind a dízel, mind pedig a benzin ára lélektani határ alá kerülhet. Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a jellemző kiskereskedelmi árak a benzinkutakon néhány forinttal eltérhetnek. Lapunk tapasztalata szerint a benzin literjét jelenleg is már 585, a dízelét 593 forint környékén mérik.

Amennyiben a most közölt árelőnyt a benzinkutasok átadják a fogyasztóknak, akkor csütörtöktől a benzin jellemző ára akár 580 forint alá is benézhet, a dízel pedig végre 590 forint alatt alakulhat. Ez annak köszönhető, hogy Magyarországon két hónapja nem történt üzemanyagár-emelés.

Már majdnem ugyanannyiért tankolunk, mint tavaly

Összességében januártól mostanáig (hangsúlyozottan nagykereskedelmi szinten) a literenkénti benzinár 18, a dízelár pedig 3 forinttal nőtt. Igaz, 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 23 forinttal mérséklődött, a dízelnél viszont már 38 forintos mínusz figyelhető meg.

A 10–20 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás ötszáz–ezer forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

Ahogy azt a Világgazdaság előre jelezte, az egymást érő üzemanyagár-csökkenés nem meglepetés, mivel az olajjegyzés néhány nap leforgása alatt bezuhant. Jelenleg a Brent 70 dollár körül mozog, előző kedden még a 78 dolláros szinten toporgott. Igaz, a dollár-forint árfolyam nem alakul kedvezően, az átváltás most éppen 359 forintnál van, pedig a múlt csütörtökön ennél három forinttal lejjebb állt a görbe.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.