BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A csehek után a lengyelek is lepaktáltak az USA-val

Kéz kezet mos: az Egyesült Államok beleegyezett, hogy segíti Lengyelország saját légvédelmének fejlesztését, cserébe a lengyelek aláírták, hogy Amerika náluk létesíthet rakéta-kilövőbázist az Európában létesítendő hosszú távú rakéták ellen felépítendő védelmi rendszerének részeként.

A grúz konfliktus közepén e lépés tovább feszíti a nyugati országok és az Oroszország közötti viszonyt – írja a Reuters. Emlékezetes: amikor Csehország aláírta a radarszerződést az amerikaiakkal, az oroszok komoly válaszlépéseket helyeztek kilátásba. (Igaz, az ezt követő olajstopról tagadták, hogy ennek eleme lenne.) Többször is beszámoltunk róla: Oroszország saját maga ellen irányulónak értékeli a rakétarendszert.

Észak-Lengyelországban fogják telepíteni azt a 10 rakétából álló állomást, mely a Csehországban építendő radarállomással a közel-keleti térségből (Iránból) érkező rakétákat hivatott célba érés előtt megsemmisíteni. „Átléptük a Rubicont” – mondta Donald Tusk lengyel miniszterelnök az aláírást követően, utalva országának NATO-ban és az amerikai szövetségben betöltött szerepére, illetve az ország biztonságának növekedésére.

Az egyezmény másik oldaláról az USA Patriot rakétákat fog Németországból áthelyezni a lengyel légvédelemhez; az üzemeltetéshez szükséges 100 amerikai katonával együtt. Ez a rendszer rövid hatótávú rakéták ellen nyújt védelmet – például az SS-21-ek ellen, melyeket Oroszország Grúzia ellen is bevetett a minap.

Az aláírást követően Szergej Lavrov orosz külügyminiszter lemondta szeptemberre tervezett varsói látogatását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.