BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Semmilyen cigányt nem állítanak meg!" Mezőfalva lakói idegesek

Egy héttel ezelőtt egy tizennégy éves kislány halt meg a településen, az utcák egyelőre csöndesek, az emberek idegesek, de – mint a Hírszerző riportere fogalmazott – szerencsére már jobban utálják az újságírókat, mint egymást.

Szeptember 5-én pénteken Mezőfalván balesetben meghalt egy tizennégy éves roma kislány. Egy motoros utasa volt.  A sokszáz köbcentis motort egy huszonegy éves roma fiú vezette, jogosítvány nélkül, és feltehetően nagy sebességgel belerohant egy személyautóba. A baleset után a helyszínre siető két roma család tagjai a sajtóbeszámolók szerint az autót vezető magyar férfira és családjára támadtak, aminek a kiérkező rendőr két figyelmeztető lövéssel vetett véget.

A baleset és az azt követő verekedés körülményeiről hivatalos közlemény még nem jelent meg. A fiú még aznap eltűnt a faluból, azóta is keresik. A rendőrség eddig nyolc embert gyanúsított meg csoportosan elkövetett garázdasággal. Az eset után megjelent a Magyar Gárda is, de rövid úton kitessékelték őket.  A faluban azóta vagy húsz rendőr járőrözik – foglalja össze az eseményeket a Hírszerző.

Múlt kedden a település vezetése közleményt adott ki: miszerint további riportokban nem vesznek részt. Ennek megfelelően Marok Csaba is csak annyit mondott a portál munkatársának: felelőtlenségnek tartja, ahogy a bulvársajtó az esetet kezelte.

"Összevissza beszélnek a faluban, hogy bosszút akarnak állni, hogy egy magyarnak veszni kell. De én nem hiszek semmit. Mindig tesznek hozzá, a pletyka sosem igaz. Amit én tapasztalok, azt tartom az én igazságomnak. És csak jót tudok mondani róluk, velem mindig rendesek voltak. Hogy a fájdalom miket vált ki, az érthető. Bármilyen családnál felfokozza az indulatokat. De nem hinném, hogy itt bárki is ölre menne bármiért" – nyilatkozta egy nyugdíjas óvónő a helyzetről.

A portál másokat is szeretett volna megszólaltatni, de a helyiek ellenállásába ütközött. Amikor két kisgyerekkel kezdtek volna beszélgetni, egy asszony azt mondta nekik: "semmilyen cigányt nem állítanak meg", majd azt javasolták nekik, menjenek el. A helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője elítéli a történteket, ugyanakkor úgy gondolja, a reakciókat meg lehet érteni. Rívós-Molnár József elmondta: már bocsánatot kértek az ügy érintettjeitől. A településen szeptember nyolcadikán cigány járőrszolgálat alakult, amelynek tagjai hamarosan képes igazolványt is kapnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.