BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csillag válasza Bauernek: "Egyszer volt Budán Bokros Lajos"

A volt gazdasági miniszter a Népszabadságban megjelenő elemzésében Bauer Tamás azon állításával vitatkozik, miszerint egyedül a liberálisok hibája, hogy nem tudtak ellenállni az MSZP osztogató politikájának.

Az SZDSZ gyengeségét nem a párt korlátozott alkuképességéből vezeti le, hanem abból, hogy maguk is beleestek a lehetőségekkel nem számoló ígérgetés bűnébe – fejti ki ellenérveit Csillag István a Népszabadságban.

A volt gazdasági miniszter leszögezi: kettőjük vitája nem új keletű. Amikor 2000 decemberében az SZDSZ elfogadta A korszakváltás programja dokumentumot, Bauer már akkor is ellene szavazott.

A 2000 decemberében elfogadott program a széles adóalapú, kisszámú főadóra építő, egységes adókulcsot alkalmazó, a kedvezményeket megszüntető egykulcsos adórendszer fokozatos bevezetése mellett kötelezte el az SZDSZ-t. Emellett a (felbruttósított) keresetekre terhelt, egységes tb-járulék bevezetését javasolta.

Ha a liberálisok elérhették volna, hogy "jóléti rendszerváltás" helyett adóreform, egészségbiztosítási reform, felsőoktatási reform legyen, akkor ma valószínűleg nem kellene szégyenkeznünk az IMF-hitel miatt – szögezi le Csillag István. Mint írja, az sem igaz, hogy az SZDSZ "ragaszkodott volna az adócsökkentéshez akkor is, amikor az ország a pénzügyi katasztrófa felé száguldott". Kuncze Gábor többször figyelmeztetett erre nyilvánosan is, de aggodalmát éppen koalíciós partnere és annak pénzügyminisztere utasította vissza.

A Sulinet programról a volt miniszter úgy nyilatkozik: Tény, hogy az SZDSZ nyomására Magyarország is átvette más gyakorlatát, amikor az informatikai eszközök elterjedését azzal segítette, hogy az ár egy részét szja-kedvezmény formájában visszatérítette. 2002-2005 között a 30 százalékos kedvezményt összesen kb. 70 Mrd Ft értékű berendezés vásárlásához vették igénybe, azaz 20-25 Mrd Ft volt a költségvetési teher. Ez az éves GDP egy ezreléke, vagyis nem tétel.

Csillag István hozzáteszi: éri Bauer Tamás indulatát, amikor a mai helyzet előidézői közül nem tudja és nem akarja kihagyni a liberálisokat sem. A liberálisok mindig kettős kötöttségűek, ami Magyarországon közel egy évtizede skizofrén tudatot is jelent.

Nyugat-Európában természetes, hogy ha a szabadságjogok, a demokrácia van veszélyben, a liberálisok a baloldallal szavaznak, ha a gazdasági szabadságra települ rá az állam, ha az adófizetőket nyomorgatják, akkor jobbra húznak. Hazánkban a liberálisoknak ez az "ingaszabadsága" erősen korlátozott. És nem csak a Fidesz miatt. "Bauer is tudja, hogy az ésszerű és korszerű baloldaliság a szocialista pártnál nem főszabály, hanem kivétel: egyszer volt Budán Bokros Lajos."

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.