BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Előírják, heti hány bevándorlót kell begyűjtenie a rendőrségnek Spanyolországban

A madridi rendőrök fejenkénti és hetenkénti kvóták szerint kötelesek a fellelhető illegális bevándorlók letartóztatására és gyűjtőtáborokba szállítására.

Az előírt keretek változnak, attól függően, hogy például bűncselekmények által mennyire érintett körzetekről van szó. Az egyik fővárosi kerületben például hetente 35 fő előállításában szabták meg a kvótát. Az egyik rendőr azt is elmondta, hogy a kiemelkedő teljesítést szabadnappal jutalmazzák. A rendelkezés szerint a rendőrök más körzetekben is folytathatják a letartóztatásokat, ha a sajátjukban nem találnak eleget. A rendelkezést kommentálva a Reuters rámutat, hogy az mélyreható változást tükröz a korábban EU-szerte legliberálisabbnak tartott bevándorlási gyakorlatot követő Spanyolországban.

Néhány évvel ezelőtt az ottani gazdaság jelentős számban tudott külföldieket foglalkoztatni, például a mezőgazdaságban és az építőiparban. Ez utóbbi ágazat általános csődje nyomán azonban a helyi munkavállalók is tömegesen váltak állástalanná, az elsőként elküldött külföldiek pedig – jövedelem híján – gyakran követnek el bűncselekményeket. A mostani rendelet szerint elsőként marokkói bevándoroltakat kell előállítani és hazaküldeni, mert őket könnyű hazaszállítani, és otthon befogadják őket.

A gyakorlat óriási kontrasztot mutat a néhány évvel ezelőtti gyakorlathoz képest. José Luis Zapatero miniszterelnök a 2004-es hatalomra kerülésekor nyomban közel egymillió – nem EU-tagállamból érkezett – bevándorolt státuszát legalizálta. Az országra zúduló súlyos válság és a pénzszűke nyomán azonban már nem tudnak mit kezdeni a – főleg Afrikából és részint Dél-Amerikából érkezett – migránsok tömegeivel. A Financial Times szerint a 46 milliós spanyol lakosság körében mintegy 5 millió illegális bevándorolt személy él, ami kiemelkedően nagy arány.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.