BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eddig bírták a tejtermelők: nemzetközi tüntetés Prágában

Nemzetközi demonstrációt szerveznek holnapra Prágába a tejtermelők, akik a régi EU-tagállamokban élőkkel azonos elbírálást követelnek majd a kelet-közép-európai gazdálkodók számára.

A várhatóan négyezer cseh, szlovák, magyar, lengyel és litván – illetve szolidaritásból csatlakozó osztrák és német – gazda a cseh mezőgazdasági minisztérium épülete elé vonul fel, majd munkagépeikkel áthaladnak a fővároson, és a Vencel téren fejezik be a demonstrációt.

A magyar tejtermelők több autóval képviseltetik magukat a megmozduláson – közölte Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnökhelyettese. A tiltakozók az eseményen a hazai állattenyésztő-szövetségek szervezésében vesznek részt. Mint a szövetkezeti érdekképviselet múlt heti ülésén kiderült, a magyar gazdálkodók a továbbiakban is közös fellépést terveznek, főként a cseh és a szlovák állattartókkal.

Az elégedetlenséget nálunk (is) az okozza, hogy a literenkénti tejfelvásárlási árak a tavalyi 70-90 forintról 40-65-re estek és ez legalább 15-20 forintos literenkénti veszteséget jelent a termelőknek.

A magyar követelések között elsősorban az szerepel, hogy Brüsszel az európai tejfelesleg felszámolása érdekében növelje az intervenciós mennyiségeket és árakat, illetve már az idén hajtson végre ötvenszázalékos emelést a tejkvótákhoz kötődő EU-támogatásokban. Emellett a bizottságnak azonnal vissza kellene vonnia a tavaly elkezdett tejkvóta-növelési programját, mert a mai többletek főként emiatt jelentek meg a piacon – állítják a termelők.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.