BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Balázs Péter: nem képviselem Gyurcsány javaslatát Brüsszelben

A külügyminiszter nem újítja fel és nem képviseli Brüsszelben a volt kormányfő EU-s javaslatait, amelyben Gyurcsány Ferenc mentőcsomagot kért a közép-kelet-európai országoknak. Balázs Péter az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, az EU-ban nem szokás külső és belső egyeztetés nélkül színre lépni egy új ötlettel.

Gyurcsány Ferenc márciusban a brüsszeli uniós csúcson a közép-kelet-európai térségnek nyújtandó egységes uniós támogatásért lobbizott. Törekvését nemcsak Nyugat-Európa ellenezte, hanem a térségünk többi országa sem értett vele egyet. Erről a tervezetről a Bajnai-kormány külügyminisztere az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: egészen biztosan nem újítják fel, mert úgy véli, egyeztetés nélkül tették le az asztalra.

Balázs Péter hangsúlyozta: az Európai Unióban úgy kell fellépni, hogy előre meg kell szervezni a támogatást. Ilyen szempontból nem volt sikeres Gyurcsány Ferenc akciója, és valószínűleg a mentőcsomag összege (közel 180 milliárd euró) is túlzó volt, és megijesztette azokat az országokat, amelyektől a segítséget várnánk - tette hozzá.

Magyarország első uniós biztosa úgy látja: a Gyurcsány-kormány helyzetét nehezítette az is Brüsszelben, hogy olyan helyzet alakult ki, amelyben Magyarországgal egy hajóban evezni szégyennek számított. Jó lenne, ha ez megfordulna, és megint dicsőség lenne a mi barátunknak és támogatónknak lenni - mondta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.